Frustratie bij nabestaanden slachtoffers kruisboogschutter: 'Hoopten op levenslang'

De hevige emoties van nabestaanden in de strafzaak van de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. zijn 'een uiting van verdriet en frustratie', zeggen hun advocaten. Tegen K. werd vandaag 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Nabestaanden hadden gehoopt op levenslang. Raadsman Sébas Diekstra: "Ze zeggen niet met minder te kunnen leven."
Na het uitspreken van de strafeis door de officier van justitie, waren enorme emoties zichtbaar bij de nabestaanden van de twee vrouwen (70 en 52) die op 17 september met messteken werden gedood. "Je hebt mijn leven kapotgemaakt, God zal je straffen", schreeuwden die nabestaanden K. in de rechtszaal toe. "Hoe kun je zo leven?"
Verpleegkundige aan dood ontstnapt
De slachtoffers, nichten van elkaar, werden gedood in het appartement van een van hen. Kenzo K. drong met geweld naar binnen door de deur in te slaan en bracht de vrouwen om het leven.
Een derde vrouw, een verpleegkundige die de bewoonster van het appartement verzorgde, belde hangend aan de reling van het balkon 112. Over haar zei de officier van justitie: "Zij is aan de dood ontsnapt."
Ook buiten de rechtszaal was er woede en geschreeuw van familieleden die de zaak vanaf de publieke tribune volgden. Op hun T-shirts hadden ze een foto van de twee doodgestoken vrouwen gespeld.
Wendy van Egmond, naast Sébas Diekstra advocaat van de nabestaanden, noemde de emoties 'begrijpelijk'. "Kun je alles roepen? Nee. Maar heb je dat in de hand op het moment dat je zoveel verdriet hebt, en zoveel spanning zich opbouwt rond een rechtszaak? Ik mis heel erg de menselijke maat."
Verder zegt de raadsvrouw: "Mijn cliënten zijn buitenboord gehouden in de overwegingen van het OM, ondanks dat we daar uitdrukkelijk om gevraagd hebben."

Maar de frustratie kwam ook voort uit de strafeis zelf, aldus Diekstra. "Mijn cliënten zeggen niet te kunnen leven met een straf die uiteindelijk iets anders inhoudt dan een maximale duur van opsluiting van de verdachte."
Hij verduidelijkt: "Waar zij als strafeis op gehoopt hadden was een levenslange of in ieder geval de maximale tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar.''
De officier van justitie kwam uit op een lagere strafeis van 22 jaar, omdat het Openbaar Ministerie K. verminderd toerekeningsvatbaar acht. Hij verkeerde op 17 september vorig jaar in een psychotische toestand toen hij de tweevoudige moord pleegde en vanaf zijn balkon met een kruisboog schoot.
Volgens justitie was de psychose mogelijk het gevolg van drugsgebruik. De advocaten van de nabestaanden zijn ervan overtuigd dat K. tot zijn daad kwam onder invloed van drugs.
Gedragsdeskundigen adviseren de rechtbank om de man als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Het OM neemt dat advies niet over.