Onderzoek: daders gedwongen prostitutie snel opnieuw de fout in
Ruim een derde van de daders van gedwongen uitbuiting pleegt binnen twee jaar weer een delict. Het gaat dan onder meer om geweld, drugsdelicten of opnieuw om mensenhandel. Dit blijkt uit een onderzoek door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Dadermonitor mensenhandel 2017-2021.
Bij binnenlandse seksuele uitbuiting gaat het om daders die hun slachtoffers in hetzelfde land zoeken als waar ze hen uitbuiten. In dit onderzoek betreft het voornamelijk Nederlandse daders en slachtoffers.
Dit zijn de cijfers:
- 36 procent van de daders gaat binnen twee jaar opnieuw in de fout
- 58 procent binnen vijf jaar.
- 65 procent binnen zeven jaar.
Ter vergelijking: van de volwassen daders van andere misdrijven, gaat gemiddeld 26 procent binnen twee jaar opnieuw in de fout.
Vaak geweld
anneer daders van gedwongen prostitutie opnieuw de fout ingaan, gaat het vaak om ernstige strafbare feiten. Zo pleegt 28 procent binnen vijf jaar een vermogensdelict, 25 procent een geweldsdelict en 12 procent een drugsdelict.. Aan mensenhandel maakt één op de tien zich opnieuw schuldig.
De daders van deze vorm van uitbuiting blijken ook relatief jong. Zo is een derde jonger dan 23 jaar, net als 42 procent van de recidivisten. Nationaal Rapporteur Conny Rijken vindt dat zorgwekkend: "Een specifiek resocialisatieprogramma voor deze dadergroep moet daarom ontwikkeld en consequent toegepast worden", zegt ze. Momenteel bestaat zo'n programma nog niet.
Mensenhandel vaker bij OM
Naast seksuele uitbuiting onderzocht de Nationaal Rapporteur ook arbeidsuitbuiting. Ze vindt het zorgelijk dat gemiddeld slechts acht van de honderd meldingen bij de Arbeidsinspectie leiden tot een opsporingsonderzoek.
Een positieve ontwikkeling noemt de Nationaal Rapporteur de stijging van het aantal mensenhandelzaken dat door het Openbaar Ministerie in behandeling wordt genomen.