Deze producten zijn met kerst snel uitverkocht (en zo vervang je ze)
Ga jij net als de rest van Nederland tiramisu en een garnalencocktail maken met kerst? Dan is de kans groot dat je misgrijpt in de supermarkt. Adem in, adem uit en laat de kerststress van je afvallen. Want chefkok Estée Strooker van restaurant 't Amusement in Arnhem helpt ons uit de brand. Zo vervang je die felbegeerde producten in jouw kerstrecept.
Het zijn drukke tijden, ook voor Strooker. Terwijl ze telefonisch ons kerstdiner redt, staat ze driftig tientallen aardperen te schillen voor het kerstmenu van haar restaurant. "Ik ben eigenlijk voorstander van gewoon naar de winkel gaan en daar bepalen wat je gaat maken", lacht ze. "Maar ik snap dat dat soms lastig is."
Mascarpone
Allereerst: mascarpone. Hét ingrediënt voor de kerst. Je gebruikt het voor tiramisu, maar ook voor trifles en taarten. Het product is zo populair dat jij waarschijnlijk een dag voor kerst naar een leeg vak staat te staren.
Maar jouw spektakelstuk van een dessert hoeft zeker niet in het water te vallen als mascarpone nergens meer te krijgen is. "Mascarpone is een roomkaas, dus je kunt het vervangen door een andere roomkaas. Monchou is wat lichter van smaak, dat kan een goed alternatief zijn."
Alleen de ervaring leert dat ook monchou als eerste in de winkelmandjes verdwijnt. Wat dan? "Gebruik dan een andere roomkaas, zoals zuivelspread. Die zijn vaak wel zout. Fris zowel de monchou als de andere roomkazen op door er wat crème fraîche of volle kwark doorheen te doen: drie vierde kaas en een vierde crème fraîche of kwark."
Lange vingers
Dan een ander gewild product: lange vingers. Ook zoiets wat onmisbaar blijkt zodra de dennenboom in huis staat. "Ik zou zeggen: zoek gewoon een recept", zegt onze probleemoplosser. "Het is een heel makkelijk beslagje om te maken." Met ei, suiker en bloem ben je er zo.
Maar wat moeten simpele thuiskoks doen, die zich er met lange vingers makkelijk vanaf willen maken? "Dan zou ik voor bitterkoekjes gaan, of andere Italiaanse amandelkoekjes. Iets cakeachtigs kan ook", zegt Strooker.
Hollandse garnalen
Oké, het toetje is gered. Een crisis minder. Dan het voorgerecht nog. Want hoe maak je een garnalencocktail als de Hollandse garnalen bij iedereen behalve bij jou in de koelkast liggen?
"Tja", zegt de chef. "Dat is een lastige. Het alternatief is dan al snel andere garnalen, bijvoorbeeld wat grotere uit de diepvries. Maar je kunt ook zalm nemen." Natuurlijk kun je het helemaal over een andere boeg gooien en vegetarisch gaan. "Bijvoorbeeld een huzarensalade met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel."
Dan moet Strooker nog iets van het hart. Het gaat om de groenten. "Je ziet ook altijd dat voor kerst de vakken met sperziebonen en asperges helemaal leeg zijn", verzucht ze.
"Daar begrijp ik dus niets van. Die zijn op dit moment helemaal niet in Nederland of omgeving te krijgen, het komt van de andere kant van de wereld. Ik snap niet hoe die trend is ontstaan dat wij met de feestdagen sperziebonen met spek eromheen moeten eten."
Kies voor wintergroenten
Haar suggestie: kies voor wintergroenten. Ze somt op: "Kolen, penen in allerlei kleuren, bietjes, allerlei soorten sla, knollen koolrabi, pompoen, spruitjes." En natuurlijk de groenten die nog altijd door haar handen gaan terwijl ze ons te woord staat: aardperen.
Nog twee gratis tips. En dan moet het lukken met de boodschappen: "Wijk eens af van de supermarkt", zegt de Arnhemse chef. "Ga eens naar de lokale boer of leverancier. En kies producten uit de diepvries. Het is vaak goedkoper en meestal helemaal niet slechter dan vers."
Denk je na het lezen van dit verhaal: zak erin, ik doe gewoon helemaal geen kerstboodschappen. Dan kun je het altijd nog bij een restaurant proberen. Estée Strooker heeft in ieder geval niets met mascarpone op haar menu staan.
Deze kerstproducten gaan volgens supermarkten ook hard
PLUS
- Gourmetmini's
- Kerststol
- Gerookte zalm
- Slagroom
- Producten voor de borrel (borrelhapjes)
Albert Heijn
- Carpaccio
- Feeststol (zowel groot als klein)
- Gourmet artikelen
- Ragout in blik en ragoutbakjes
- Varkenshaas champignionsaus of brie
- Filet rollade
- Beenham
DIRK
- Carpaccio
- Gourmetproducten
- Hollandse garnalen
- Zalm
- Galia meloen
- Stoofperen
- Roomijs
- Tiramisu (verschillende soorten)