Hondsberoerd door RS-virus, maar geen plek: kinderen naar ander ziekenhuis overgebracht
"Ik ben me rot geschrokken, ze is pas twee maanden oud." Ineens zat de Limburgse Cheyenne Nejsten gisteren in een ambulance. Achterin lag haar zieke en benauwde baby Melody, hoogstwaarschijnlijk met RS. In Maastricht was in het ziekenhuis geen plek. Dus moesten ze naar Weert: "Ik zie haar gelukkig duidelijk opknappen." Moeder Angela maakte met zoontje Eray hetzelfde mee.
Gisterenmorgen rond 6.30 uur – tweede kerstdag – gaf Cheyenne haar jonge baby Melody de fles. Het meisje ademde moeilijk, viel haar meteen op. "Haar buikje trok steeds helemaal in. Ze moest echt flink haar best doen om lucht te krijgen."
'Dit is niet goed'
De baby had ook flinke verhoging, zag bleek en de huid onder haar mondje was een beetje blauw. "Dit is niet goed, dacht ik. Ik heb meteen aan de bel getrokken."
Bij de huisartsenpost in Maastricht werd de kleine Melody verneveld. Met een soort maskertje wordt dan een medicijn toegediend dat een kindje minder benauwd moet maken. "Er kwamen steeds meer artsen en verpleegkundigen bij. Allemaal dachten ze meteen aan het RS-virus. We kregen te horen dat ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen."
Veel kinder-ic's liggen vol, maar geen paniek
De beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) meldde gisteren dat veel ic's voor kinderen vol liggen door een combinatie van RS, de griep en andere luchtweginfecties. Buurlanden hebben door de drukte momenteel geen plek om eventueel kinderen uit Nederland over te nemen, aldus de V&VN.
Kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy benadrukt maandag dat er geen sprake is van paniek. Volgens Illy heeft nog geen enkele ic – er zijn er in Nederland zeven voor kinderen – 'na hoeven denken over overplaatsing naar het buitenland'.
Het zuurstofgehalte in het bloed van Melody was te laag. Alleen moest een plek voor haar wel buiten Maastricht gezocht worden. Het werd Weert.
Machteloze moeder
"Ik was helemaal van slag", zegt moeder Cheyenne. "Wat gebeurt mij nu weer, dacht ik toen ik die ambulance instapte." Onderweg kreeg Melody een zuurstofslangetje in haar neus. "Ik probeerde rustig te blijven. Maar je bent dan zo machteloos als moeder. Ze is nog zo klein."
Verstand op nul en alles maar even op je af laten komen, besloot Cheyenne. "Je hoopt natuurlijk dat je niet naar een ziekenhuis iets verder weg hoeft. Maar het is heel fijn natuurlijk dat al deze moeite wel voor je wordt gedaan."
Terwijl moeder Cheyenne aan de telefoon vertelt dat Melody gelukkig snel opknapt, maakt de baby zelf op de achtergrond instemmende geluidjes. "Ze heeft weer praatjes ja. Ze krijgt ook weer kleur. Vannacht heeft ze geen zuurstof meer nodig gehad."
Bijkomen van de schrik
Overigens moet de testuitslag die officieel moet aantonen of het om het RS-virus gaat, nog komen. "Maar daar wordt eigenlijk niet aan getwijfeld hier." Ze hopen morgen weer naar huis te mogen, om daar samen van de schrik bij te komen.
In een ander deel van Nederland maakte Angela Borsboom eerder deze maand hetzelfde mee. Haar zoontje Eray, 13 maanden oud, lag een week met het RS-virus in het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. In het ziekenhuis in Rotterdam waar zij aanvankelijk binnenkwamen, was geen plek.
Te weinig zuurstof
Ook Eray lig vrolijk te brabbelen vandaag. Dat was op maandag 12 december wel anders. "Hij had koorts en ik zag hoe hij het steeds benauwder kreeg. Ik zag zijn buikje bij z'n ribben steeds intrekken tijdens het ademhalen."
Via de huisarts kwamen ze rond het middaguur op de spoedeisende hulp in Rotterdam terecht. Ook hier bleek: te weinig zuurstof in het bloed. "Hij kreeg meteen een zuurstofslangetje in zijn neus. En er werd met een wattenstafje slijm uit zijn neus en keel genomen. Ik dacht om te testen op corona, maar ze wilden ook kijken naar RS."
Behoorlijk ziek
Al snel bleek dat laatste virus de boosdoener. "We kregen te horen dat Eray moest worden opgenomen, maar dat in Rotterdam geen plek was."
De dreumes kon wel terecht in Capelle aan den IJssel. En dus zat ook deze moeder ineens met haar kleintje in een ambulance. "Het ambulancepersoneel was heel lief, stelde me heel erg gerust."
Hoe goed er ook voor hen gezorgd werd, leuk is uiteraard anders. "Hij was behoorlijk ziek hoor. Ik heb me echt zorgen gemaakt. Vooral toen in Capelle bleek dat hij nog meer zuurstof nodig had dan hij al kreeg, daar schrok ik wel even van."
Slap vaatdoekje
Een vaatdoekje, zo omschrijft ze haar zoontje Eray toen hij zo ziek was. Een vaatdoekje dat ook nog eens een aantal dagen sondevoeding nodig had: "Hij was heel slap, niet fijn om je kindje zo te zien."
Na ruim een week mocht Eray mee naar huis, waar hij nu verder herstelt. "Hij hoest nog heel veel, maar is gelukkig wel behoorlijk aan de beterende hand."
Net als bij Melody in Limburg, was opname op een kinder-ic voor Eray niet nodig. Maar op die speciale intensivecareafdelingen hebben ze de handen wel behoorlijk vol aan andere zieke kindjes.
Toch is deze situatie niet ongewoon voor het RS-seizoen, stelt voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De drukte op de kinder-ic's is volgens hem op dit moment vergelijkbaar met die in 2018 en 2019.
Goed opletten
Wel is de piek vroeg, normaal gesproken ligt die in januari. "Maar er zijn tot nu toe voldoende bedden. We kunnen het aan."
Vanmiddag overleggen de universitaire ziekenhuizen met onder meer Illy over de situatie. "Zo'n overleg hebben we wekelijks als het druk is op de kinder-ic's", legt hij uit. "We moeten dan altijd goed opletten dat er voldoende bedden beschikbaar blijven. We bespreken eventuele aanvullende maatregelen."