Meer jongeren

Recordaantal mensen doneert stamcellen aan patiënten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Recordaantal mensen doneert stamcellen aan patiënten
RTL

Een recordaantal mensen in ons land heeft vorig jaar stamcellen gedoneerd. Dat meldt het Nederland Centrum voor Stamceldonoren Matchis.

247 mensen hebben in 2022 hun stamcellen afgestaan. Deze cellen worden met name voor de behandeling van kanker gebruikt. Sinds 2016, toen er nog 50 donoren waren, komen er elk jaar meer bij. Alleen in 2021 was er een kleine dip vanwege de coronapandemie.

Jonge donoren

Er komen steeds meer jonge donoren bij, en dat is een positief teken. "De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen", meldt Matchis.

Tekort aan mannelijke stamceldonoren: 'Je kan mijn leven redden'
Lees ook

Tekort aan mannelijke stamceldonoren: 'Je kan mijn leven redden'

De groei van het donorbestand vlakt inmiddels wel iets af. Inmiddels staan er 394.000 mensen in het Nederlandse donorbestand, een toename van ongeveer 27.000. Dat is een iets geringere stijging dan in 2021. 

Directeur-bestuurder van Matchis Jaap Dijkman zegt dat naar mogelijkheden gezocht blijft worden om ervoor te zorgen dat de groei van het bestand doorzet.

Dankzij stamceldonatie kunnen mensen met bloedziekten, zoals leukemie, geholpen worden. Maar de kans op een goede match is klein: slechts 1 op 50.000. Dit is wat je moet weten over stamceldonatie.
Lees meer over
StamceldonatieStamcelKankerGezondheidZiektes en aandoeningen