Ongeloof over dood 26-jarige jeugdzorgmedewerker: 'Wanneer is het genoeg?'
De dood van een 26-jarige medewerker van een jeugdzorginstelling roept veel emoties op. "Dit had nooit mogen gebeuren", zegt een oud-bewoonster van de vestiging in Emmen waar de vrouw zaterdagavond werd neergestoken. Hoewel er nog weinig bekend is over dit drama, vinden collega's die ook in de jeugdzorg werken dat er maatregelen moeten komen. "De sector ligt op zijn gat. Dat leidt tot kleine én grote drama's."
De twee jongens (16 en 19) die worden verdacht van het neersteken van een 26-jarige hulpverleenster uit Groningen blijven langer vastzitten, zegt een woordvoerder van de politie tegen RTL Nieuws. Ze werden na een zoektocht opgepakt in verband met het steekincident in Emmen. Het is niet duidelijk of zij cliënten van de instelling zijn.
De politie is nog volop bezig met het onderzoek. Het OM Noord-Nederland geeft aan dat de twee in beperkingen zitten. Dat betekent dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Wanneer ze worden voorgeleid, is nog niet bekend. Op dit moment is dus nog lastig te zeggen wat er vooraf ging aan de steekpartij bij de jeugdzorginstellingen. De vrouw stierf ter plekke aan haar verwondingen.
Werkte er pas
De schok is groot in de jeugdzorg. De 26-jarige vrouw uit Groningen werkte nog niet zo lang bij de zorginstelling, waar jongeren tussen 13 en 21 jaar zitten die om wat voor reden dan ook, niet thuis kunnen wonen. De vrouw is daar na haar afstuderen gaan werken. Haar contract werd vorig jaar verlengd en daar was ze erg blij mee, zo blijkt uit een van haar socialmedia-accounts.
"Deze jonge, mooie meid, in het begin van haar carrière, kiest ervoor om jongeren die het niet makkelijk hebben, te ondersteunen en te helpen in het leven. Ik kan alleen maar ongeloof, verdriet en ontzettende boosheid voelen." Het is een van de vele reacties die online te vinden zijn. De zorginstelling waar ze werkte wil er vandaag niks over zeggen. "We zijn allemaal erg van slag. Misschien komen we later met meer informatie, maar nu laten we het bij wat we gisteren naar buiten hebben gebracht", zegt een woordvoerder.
De Drentse jeugdzorginstelling is verplicht om deze week bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) melding doen van het dodelijke steekincident. Afhankelijk van de inhoud van die melding besluit de inspectie daarna of er een onderzoek moet komen, en zo ja, hoe dat onderzoek eruit moet zien.
Diep geraakt
Zorginstelling Yorneo sprak gisteren in een persbericht al van 'een gitzwart moment'. "Een heftige en trieste gebeurtenis die ons ten diepste raakt. We zijn verdrietig en verslagen door dit verlies. Onze eerste aandacht gaat uit naar alle direct betrokkenen, waarbij we ruimte en begrip vragen om dit samen te kunnen verwerken."
Ook mensen die zelf in de instelling in Emmen hebben gezeten of gewerkt, reageren vol onbegrip. Zo schrijft een oud-bewoner: "Ik heb er erg veel mogen leren en ook een zeer veilige en prettige tijd mogen ervaren. Dit is iets wat nooit had moeten gebeuren."
Voor Maaike van der Aar bestuurder Jeugdzorg van FNV staat nu het belang van de familie en de directe collega's voorop. Wel krijgt ze ontzettend veel reacties en vragen uit de branche. "Ik merk veel woede en verdriet." Van de Aar benadrukt dat van dit incident de achtergrond niet bekend is. "Maar dat het zoveel emoties oproept. zegt wel iets. Medewerkers in de jeugdzorg zijn moedeloos en verslagen. Ze vragen zich af wanneer het genoeg is."
Veel agressie
Volgens Michel van Erp van beroepsorganisatie NU91 gaat het incident in Emmen 'natuurlijk veel te ver'. Het past volgens hem in het beeld van toenemend geweld tegen hulpverleners. Uit recent onderzoek onder eigen leden blijkt dat 78 procent van de hulpverleners vindt dat de agressie in de zorg vorig jaar is toegenomen. Onderzoek uit 2021 van PGGM onder jeugdzorgmedewerkers geeft hetzelfde beeld. Acht van de tien hulpverleners hebben te maken met agressie, slechts 4 procent doet daarvan aangifte. Een paar weken geleden waarschuwden betrokkenen nog 'dat er doden zouden vallen'.
Beide vakbonden vinden dat er iets moet gebeuren. "Hulpverleners moeten worden beschermd. Er moeten voldoende middelen zijn", zegt Van Erp. Hij vreest dat excessen als dit weekend in Emmen het gevolg kunnen hebben dat helemaal niemand meer in de zorg wil werken. En er is al een tekort van duizenden specialisten.
Dat zegt ook Van der Aar: "De jeugdzorgsector ligt op zijn gat. De problemen, zijn er al zolang, we zitten in een impasse. Dat leidt tot kleine drama's, zoals kinderen die niet geholpen kunnen worden, en grote drama's zoals geweldsincidenten."