'Best wel frappant'

Twee tractoren toegestaan bij protest, boeren wilden er 5000 meenemen

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© Archieffoto ANP. Twee tractoren toegestaan bij protest, boeren wilden er 5000 meenemen
RTL

Bij het aangekondigde boerenprotest zaterdag in het Zuiderpark in Den Haag mogen maximaal twee tractoren staan. Boeren mogen hun voertuigen ook niet gebruiken om naar de demonstratie te reizen, heeft de gemeente Den Haag vandaag laten weten. Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever roept boeren op met de bus of de auto naar Den Haag te komen.

Van den Oever noemt de beperking van het aantal tractoren 'best wel frappant'. Hij geeft aan dat FDF, dat het initiatief nam voor de demonstratie, zich er desondanks 'waarschijnlijk' wel aan gaat houden. "Anders gaat de politiek ons demoniseren." 

De organisatie is niet van plan het besluit aan te vechten omdat er al een procedure loopt over een trekkerverbod in de drie noordelijke provincies uit 2020. Groningen, Friesland en Drenthe hebben tractoren en andere landbouwvoertuigen verboden tijdens demonstraties.

'Grootste demo ooit'

Vorige maand kondigde voorman Mark van Den Oever de actie aan als de 'grootste demo aller tijden'. Niet alleen boerenstandpunten moeten zaterdag voor het voetlicht worden gebracht, maar ook zaken als de gascrisis en de toeslagenaffaire. 

FDF wilde aanvankelijk met 5000 tractoren naar Den Haag komen. Na overleg met de gemeente was dat al fors bijgesteld: FDF wilde nog met 500 trekkers komen.

'Slechte ervaringen'

Vervolgens wilde FDF 120 tractoren in het Zuiderpark zetten, als afbakening van het demonstratieterrein, maar ook dat wil de gemeente niet. "De ervaringen met boerenprotesten waarbij zwaar materieel is ingezet zijn slecht. Deze acties hebben geleid tot ernstige verkeershinder, onveilige verkeerssituaties, wanordelijkheden en schade."

De overige spelregels vanuit de gemeente zijn dat er maximaal 25.000 mensen mogen meedoen aan het protest. Dat mag plaatsvinden tussen 12.00 en 16.00 uur.  

Boeren kondigen groot protest aan, zelfde dag ook klimaatbetoging
Lees ook

Boeren kondigen groot protest aan, zelfde dag ook klimaatbetoging

Ook Extinction Rebellion heeft aangekondigd zaterdag actie te voeren in Den Haag. De groep zegt de snelweg A12 opnieuw te willen blokkeren. Net als bij eerdere protesten hebben de klimaatactivisten dat niet aangemeld bij de gemeente.

'Sfeer van provocatie'

De gemeente zei vandaag dat de protestgroep zaterdag alleen mag demonstreren op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, niet ver van station Den Haag Centraal. Ook hierover zegt Den Haag: "De eerdere ervaringen zijn slecht. Er is sprake van een sfeer van confrontatie en provocatie."

Bij eerdere protesten werden demonstranten naar het Malieveld gestuurd, maar dat is zaterdag niet beschikbaar vanwege voorbereidingen die dan worden getroffen voor hardloopwedstrijd NN CPC Loop. Die start en finisht zondag op het Malieveld.

Lees meer over
Farmers Defence ForceBoerenprotestDen Haag