'Drijft partijen uit elkaar'

'Boel opgestookt' en 'olie op het vuur', twitteren Europarlementariers over stikstofbrief

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP. 'Boel opgestookt' en 'olie op het vuur', twitteren Europarlementariers over stikstofbrief
RTL

De brief waarin Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius liet weten dat het Nederlandse stikstofbeleid eerder strenger moet dan soepeler kan, maakt de tongen van Europarlementariërs op Twitter aardig los. Malik Azmani (VVD) bijvoorbeeld, vindt dat de boel zo wordt 'opgestookt'.

"Dit laat zien dat Europese Commissie dogmatisch in het klimaatvraagstuk zit en dat dit burgers en bedrijven in de EU en in Nederland niet helpt", schrijft de VVD voorman.

Zijn CDA-collega Esther de Lange vindt de brief onbegrijpelijk. "De timing is olie op het vuur", meent ze. "Als Eurocommissaris moet je ook weten wanneer je even niets zegt. Dit drijft de partijen onnodig uit elkaar." De brief kwam vlak voordat de top van het Nederlandse kabinet zich ging buigen over de uitslag van de provinciale verkiezingen.

Volgens stikstofminister Van der Wal betrof de brief een reactie op een eerdere brief waarin zij de stikstofaanpak van het kabinet uit de doeken had gedaan.

Opmerkelijk strenger

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie is ook niet gecharmeerd over de actie van Sinkevicius. "Denk mee, niet tegen!" SGP'er Bert-Jan Ruissen spreekt van een 'vreemde brief'.

Michiel Hoogeveen, die voor JA21 in het Europees Parlement zit, zegt dat hij opnieuw vragen heeft gesteld aan de Eurocommissaris. Hij vindt het opmerkelijk dat de Eurocommissaris eerder een in zijn ogen 'mildere toon' had aangeslagen over het Nederlandse stikstofbeleid.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zowel Van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema lieten eerder vandaag weten 'geschrokken' te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.

Sinkevičius stelt in het schrijven dat de stikstofneerslag in álle kwetsbare natuurgebieden in 2030 zover moet zijn verminderd, dat de natuur er niet meer achteruitgaat. Het kabinet streeft ernaar dit in driekwart van de natuurgebieden voor elkaar te krijgen.

Langer de tijd nemen voor stikstof? 'Dan gaat de economie op slot'
Lees ook

Langer de tijd nemen voor stikstof? 'Dan gaat de economie op slot'

Ook bij andere cruciale elementen uit de stikstofaanpak, zoals de legalisering van de zogeheten PAS-melders, lijkt de Eurocommissaris kritische kanttekeningen te plaatsen. Die boeren zitten juridisch klem, nadat de rechter in 2019 oordeelde dat zij toch niet zonder vergunning stikstof mogen uitstoten. Van der Wal zegt de onrust die dit bij boeren geeft te begrijpen en baalt er dan ook van dat de brief op straat is komen te liggen.

Zij waagde zich nog niet aan een nadere duiding van de brief, maar Adema las er wel degelijk in dat Brussel de Nederlandse aanpak mogelijk niet ver genoeg vindt gaan. Laat staan dat er ruimte zou zijn om wat gas terug te nemen als reactie op de reusachtige winst bij de Provinciale Statenverkiezingen van de BoerBurgerBeweging, die verzet tegen het stikstofbeleid centraal zette in haar succesvolle campagne.

Uitstellen van de stikstofplannen kan, maar is niet eenvoudig. Het heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de bouw.
Lees meer over
Christianne van der WalEuropese CommissieStikstofcrisisStikstofvervuilingProvinciale StatenverkiezingenBoeren