Na protest klimaatactivisten

Ook Universiteit Utrecht spreekt voortaan van klimaatnoodtoestand

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© Universiteit UtrechtOok Universiteit Utrecht spreekt voortaan van klimaatnoodtoestand
RTL

Geen klimaatcrisis, maar klimaatnoodtoestand: die term gaat Universiteit Utrecht (UU) voortaan gebruiken in al haar communicatie over klimaatverandering. Het besluit volgt op een dagenlange demonstratie van de beweging End Fossil: Occupy in het universiteitsgebouw.

De groep klimaatactivisten, die met name bestaat uit studenten, bezette sinds maandag het Minnaertgebouw van de Utrechtse universiteit. Het collectief vindt dat instellingen in het hoger onderwijs op geen enkele manier meer moeten samenwerken met bedrijven die actief zijn op het gebied van fossiele brandstoffen, zoals Shell, BP of ExxonMobil.

Twee eisen

Het College van Bestuur ging vandaag met de studenten in gesprek. De actiegroep wilde dat vóór 17.00 uur twee eisen werden ingewilligd. Het ging om een verbod op de aanwezigheid van bedrijven uit de fossiele industrie bij carrièreactiviteiten, zoals bedrijfsbezoeken en carrièrebeurzen, en het afkondigen van de klimaatnoodtoestand en de oproep tot klimaatrechtvaardigheid.

"Naar aanleiding van onze gesprekken realiseren we ons dat we het woord 'noodtoestand' tot nu toe wellicht te juridisch hebben benaderd", zegt het bestuur nu in een verklaring. "De Universiteit Utrecht verkeert zelf niet in een noodtoestand, maar we zien dat er naar aanleiding van klimaatproblemen op sommige plekken in de wereld echt een noodtoestand bestaat."

Voorzitter Anton Pijpers van het College van Bestuur las vandaag een verklaring voor aan de actiegroep:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Met de aanpassing wil de universiteit haar positie 'nog explicieter maken'. Daarnaast stelt de UU hiermee aan te sluiten 'bij de woorden die in de samenleving gangbaar zijn'. Over de samenwerking met bedrijven uit de fossiele industrie woedt intern discussie bij de UU en zijn nog geen besluiten genomen.

Beeldvorming

Volgens klimaatspecialist van RTL Nieuws Bart Verheggen is woordgebruik voor de beeldvorming belangrijk. "Iets een noodtoestand noemen geeft wel degelijk een sterke boodschap af", legt hij uit. "Maar het geeft ook een activistische boodschap af. Een noodtoestand impliceert niet alleen dat er een groot probleem is, maar ook dat er iets tegen moet gebeuren."

Wel vraagt Verheggen zich af hoe lang de term kan worden gebruikt. "Dit is een probleem dat ons de komende decennia en langer in ons gezicht blijft staren. Ik weet niet of een dergelijke terminologie dan zo lang houdbaar is", zegt hij. "Daarnaast vind ik het verschil tussen klimaatverandering en klimaatcrisis groter dan tussen klimaatcrisis en klimaatnoodtoestand."

VU stopt samenwerking met fossiele bedrijven: 'Belangrijk signaal'
Lees ook

VU stopt samenwerking met fossiele bedrijven: 'Belangrijk signaal'

Hoewel niet alle eisen werden ingewilligd, beëindigden de demonstrerende studenten vanmiddag hun actie in Utrecht. Maar ze lieten meteen weten later terug te zullen komen.

Eerder dit jaar besloot de Erasmus Universiteit Rotterdam al de 'klimaatnoodtoestand' uit te roepen. Ook dat gebeurde na protest van klimaatactivisten. De Vrije Universiteit Amsterdam besloot drie weken geleden niet langer samen te werken met fossiele bedrijven, tenzij ze aan strikte voorwaarden voldoen. Hiermee is de VU de eerste Nederlandse universiteit (en de tweede wereldwijd na Princeton) die zo'n stap neemt.

Jezelf vastlijmen midden op een druk verkeerspunt, en weten dat je daarvoor gearresteerd wordt. Voor de klimaatactivisten van Extinction Rebellion is het de normaalste zaak van de wereld.
Lees meer over
Universiteit UtrechtKlimaatveranderingKlimaatDemonstratiesUtrecht