Gesloten deuren

Rechtbank willigt verzoek Taghi in: gesprek zonder pers en publiek

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Petra UrbanRechtbank willigt verzoek Taghi in: gesprek zonder pers en publiek
RTL

De rechtbank heeft binnen tien minuten na het begin van de zitting de deuren gesloten om in beslotenheid te spreken met Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi over zijn advocatenkwestie.

Taghi wilde alleen met de rechtbank in gesprek zonder aanwezigheid van pers en publiek. "Dan kan ik toelichten hoe de stand van zaken is op dit moment. Ik kan nu niet zeggen waarom ik dat wil", zei Taghi. De rechtbank ging mee in zijn verzoek, deelde een beveiliger mee aan de verzamelde pers.

Niet in rechtszaal

Hij wilde de zitting via een videoverbinding bijwonen. De rechtbank ging ook in dat verzoek mee, maar de voorzitter van de rechtbank gaf aan dat hij wil kijken of het goed gaat, anders moet hij de volgende keer toch naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp komen.

 

'Ridouan Taghi wil eigen verdediging voeren in Marengoproces'
Lees ook

'Ridouan Taghi wil eigen verdediging voeren in Marengoproces'

Taghi - die eerder een levenslange straf tegen zich hoorde eisen - heeft momenteel geen advocaat meer. Zijn advocaat Inez Weski werd gearresteerd en legde de verdediging daarna neer.

Weski werd opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand, is ze nu weer op vrije voeten.

Verdedigingsteam

Op verzoek van Taghi stelt Michael Ruperti een verdedigingsteam samen. Het is onduidelijk of de advocaat zelf ook zitting neemt in dat team. Volgens de rechtbank heeft hij zich nog niet officieel gemeld als raadsman van Taghi. Ruperti was vandaag ook niet op de zitting aanwezig.

Marengo is inmiddels, ruim vijf jaar na de start, in de afrondende fase. Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De uitspraak staat gepland op 20 oktober.

Het monsterproces rond Taghi: uniek én problematisch voor Nederland
Lees meer over
Ridouan TaghiInez WeskiStrafproces Marengo