Tegenligger dronken

Junior, Dende en Lala komen nooit meer thuis door aanrijding: 'Hij gebruikte zijn auto als wapen'

Door Lene Makkink··Aangepast:
© Privéfoto.Junior, Dende en Lala komen nooit meer thuis door aanrijding: 'Hij gebruikte zijn auto als wapen'
RTL

Op Tweede Kerstdag vorig jaar kwamen Junior, Dende en dochter Lala om het leven bij een auto-ongeluk in Rotterdam. De verdachte reed veel te hard, door rood en had alcohol gedronken. "Hij gaf niks om zijn eigen leven, maar ook niet om dat van anderen", zegt Shanny, de zus van Junior. De nabestaanden van het jonge gezin hopen meer te weten te komen over het ongeluk aan de hand van extra onderzoeken van de politie.

Evelain, een goede vriendin van Dende, hoopt dat er meer duidelijkheid komt en wil alles weten. "Ik wil weten hoe ze zijn overleden, hoe het is gebeurd en hoe het is gegaan", zegt ze tegen RTL Nieuws. De politie heeft afgelopen mei de weg waar het ongeluk plaatsvond onderzocht. Een deel van de snelweg A15 en het Groene Kruisplein onderaan de afrit werden daarvoor afgezet.

Tijdens dat onderzoek keek de politie hoe lang het duurt tot de verkeerslussen waar de snelheid mee wordt gemeten, reageren op een auto die met verschillende snelheden voorbijkomt. Volgens het eerste onderzoek reed de verdachte namelijk 133 kilometer per uur ten tijde van de botsing. Dit soort extra onderzoek wordt alleen gedaan wanneer er meer duidelijkheid moet komen uit de gegevens, zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Niet zonder elkaar

RTL Nieuws sprak met de zus van Junior, Shanny, en een goede vriendin van Dende, Evelain. Het hechte gezin kon volgens beide nabestaanden niet zonder elkaar. Vooral dochtertje Lala 'was alles voor ze'. "Alles stond in het teken van haar", vertelt Shanny. Junior was ook altijd hecht met zijn zus. Ze steunden elkaar overal in. "Hij was heel behulpzaam. Eigenlijk deed hij bijna alles wat je van hem vroeg", vertelt ze.

Junior met zijn dochter Lala in de trein.© Privéfoto
Junior met zijn dochter Lala in de trein.

Dochter Lala zelf was volgens Shanny altijd vrolijk. Ze danste veel en zong graag. Een sterk contrast met haar vader Junior, die volgens zijn zus liever op de achtergrond bleef. Lala was ook vaak bij haar tante te vinden. "Ik kijk weleens filmpjes terug of hoor een muziekje dat Lala leuk vond. Dat is dan echt een gemis", vertelt Shanny.

Het hechte drietal ging overal samen naartoe, weet Shanny. Ze droegen matchende kleren en wilden altijd bij elkaar zijn. "Daarom hebben we ze ook samen begraven. We wilden niet dat ze uit elkaar gerukt zouden worden."

Rust afgepakt

Evelain wordt nog altijd emotioneel als ze het over haar goede vriendin Dende heeft. Net als vader Junior stond moeder Dende erom bekend altijd voor haar vrienden en familie klaar te staan. "Zonder Dende was er geen feestje", vertelt Evelain. "Ze stond altijd klaar om mensen te helpen en was een heel liefdevolle vriendin."

Volgens Evelain kon Dende ook niet tegen onrecht. "Ze ging altijd op zoek naar een oplossing", vertelt ze. "Ik heb veel vriendinnen gehad, maar met haar was het echt speciaal. Ik ben blij dat ik haar heb leren kennen en dat ze in mijn leven was."

Dende met haar dochter Lala.© Nora Leipzig
Dende met haar dochter Lala.

Dende was ook mantelzorger voor haar 85-jarige oma. Zowel de zorg voor haar als de administratieve hulp vielen plots weg door het ongeluk. Vriendin Evelain heeft de zorg overgenomen, maar 'zijn daad heeft niet alleen drie onschuldige levens weggenomen, maar ook de rust van velen die nog in leven zijn afgepakt'.

Ongeluk in het nieuws

Dat haar broer, schoonzus en nichtje plots om het leven waren gekomen, kreeg Shanny op haar werk te horen. Ze had 's ochtends vroeg al wel een nieuwsbericht gezien over een heftig ongeluk in Rotterdam, maar had niet de link met haar familie gelegd. Tot de politie opeens op de stoep stond met verdrietig nieuws.

"Ik vroeg: heeft het met het ongeluk te maken? Waarop ze ja zeiden", vertelt Shanny. Moeder Dende en dochter Lala moesten op dat moment nog geïdentificeerd worden, van Junior was het zeker dat hij een van de slachtoffers was.

Dende, Junior en Lala samen.© Privéfoto
Dende, Junior en Lala samen.

Nadat ze haar familieleden in Nederland en Curaçao had verteld over het ongeluk, heeft Shanny Lala geïdentificeerd. "Ik vond dat Lala er heel vredig bij lag. Haar ogen waren dicht en het leek alsof ze sliep", vertelt ze. "De klap was zo hard aangekomen dat ze op slag dood waren." Haar broertje Junior en schoonzus Dende wilde ze daarna liever niet zien. "Ze zeiden: je broertje ziet er erger uit dan Lala. Haar gezicht is nog redelijk goed."

Auto als wapen

Dat de verdachte van het veroorzaken van het ongeluk met alcohol achter het stuur zou zijn gekropen, neemt Shanny hem erg kwalijk. "Dat is gewoon een keuze die je maakt. Hij heeft zijn auto gebruikt als wapen. Hij gaf niks om zichzelf, niks om niemand", vertelt ze. "Hij heeft drie levens van ons afgenomen."

"Ik hoop dat hij nog lang blijft leven. Ik wil dat híj gestraft wordt. Hij moet beseffen wat hij heeft gedaan", zegt Shanny. "Hij zegt dat hij het zich niet kan herinneren, maar dat kan mij niet schelen. Hij heeft drie personen doodgereden, dat is gewoon een feit." Ooit zou ze wel met hem in gesprek willen gaan, 'alleen maar om te weten waarom hij alcohol dronk en in de auto stapte'.

'Krijg ze niet terug'

Vriendin Evelain houdt zich liever niet bezig met de bestuurder van de andere auto. "Wat er ook gebeurt, hen krijg ik er niet meer mee terug", vertelt ze geëmotioneerd. "Natuurlijk ben je kwaad, maar wat kan je doen?"

Het graf van het gezin, waar ze samen begraven liggen.© Privéfoto
Het graf van het gezin, waar ze samen begraven liggen.

Ze mist vooral de aanwezigheid van haar vriendin Dende. Ze leest nog vaak gesprekken met haar terug. "Ik denk elke dag aan ze. Ik weet dat ze niet terug kunnen komen, maar in mijn hart heb ik altijd een plekje voor ze."

Verdachte zwaargewond

De 29-jarige verdachte raakte zelf gewond bij het ongeluk en herstelt nog van zijn verwondingen, laat zijn advocaat aan RTL Nieuws weten. De man zit nog vast in voorlopige hechtenis en is tot nu toe niet bij de zittingen geweest.

Bij de behandelingen van de rechtszaak zullen onder meer de resultaten van het extra onderzoek van de Forensische Opsporing Verkeer worden besproken. Bij dat onderzoek werden de verkeerslussen op de weg onderzocht.

De slachtoffers heten officieel Michelangela (35), Rinold (36) en Rinaigela (7), maar iedereen kende ze als Dende, Junior en Lala.

Lees meer over
Openbaar MinisteriePolitieRechtszaakVerkeersongevallenDoodLink in bioRotterdam