Vanaf 1 september

Meldplicht kleine waterput in Noord-Brabant: 'Strijd tegen droogte'

Door Martin Kuiper··Aangepast:
Meldplicht kleine waterput in Noord-Brabant: 'Strijd tegen droogte'
RTL

Waterschap De Dommel in Noord-Brabant wil dat mensen en bedrijven vanaf 1 september hun waterput online gaan melden. Gebruikers krijgen een jaar de tijd om de registratie te doen. Ook het waterschap Brabantse Delta gaat een meldplicht invoeren.

Eigen waterputten worden de laatste jaren steeds populairder en dat is niet vreemd. Ze kosten vaak iets meer dan duizend euro om aan te leggen en met een eigen waterput kun je je tuin besproeien of grondwater in je bedrijf gebruiken. Zo bespaar je kostbaar kraanwater. Bovendien is het goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Kleine waterput

"Alleen hebben we in Brabant steeds meer te maken met droogte. Kleine waterputten hoeven nu niet te worden geregistreerd", zegt Gertie van Lieshout van Waterschap De Dommel tegen RTL Nieuws. "Maar het grondwaterpeil daalt al jaren, daarom is inzicht in het gebruik erg belangrijk. Vele kleine onttrekkingen maken samen één grote."

De nieuwe meldplicht geldt daarom voor iedereen met een kleine waterput. Zo wil het waterschap duidelijk krijgen hoe het met het grondwatergebruik in haar gebied is gesteld. Onder een kleine waterput wordt een put verstaan die per uur maximaal 10 kuub water kan oppompen. Ter vergelijking: veel boeren en bedrijven hebben een waterput die veel meer water verbruikt. Voor deze grote onttrekkingen moeten al langer vergunningen worden aangevraagd.

Aanpak droogte: oproep tot mijden waterverspilling en sproeiverboden
Lees ook

Aanpak droogte: oproep tot mijden waterverspilling en sproeiverboden

Waterschap De Dommel schat in dat er enkele duizenden kleine waterputten zijn in hun regio, dat het stroomgebied van de rivier De Dommel en 900 duizend inwoners omvat. "We denken dat er op deze manier 20 tot 30 miljoen kuub grondwater per jaar in Brabant onttrokken wordt, ongeveer tien procent van het totale grondwaterverbruik."

Verboden

Noord-Brabant kampt de laatste jaren steeds meer met droogte en Waterschap De Dommel heeft de laatste jaren steeds vaker zogenoemde onttrekkingsverboden afgekondigd, daarmee werd gebruikers verboden om water op te pompen. "Het grondwatersysteem is uit balans. We werken aan herstel en blijvend hogere grondwaterstanden", licht Van Lieshout toe.

"Om daarbij als waterbeheerder goede keuzes te maken, willen we al het grondwatergebruik weten. Daarom maakt het waterschap het melden van een kleine grondwaterput verplicht."

Eigenaren van een kleine waterput kunnen hun put vanaf 1 september zonder kosten online aanmelden via de site van waterschap De Dommel. Voor deze verplichte registratie hebben eigenaren één jaar de tijd. Iedereen die een nieuwe put wil aanleggen, moet in een groot deel van het Dommelgebied voortaan een vergunning aanvragen.

Afhankelijk van hoe droog het gebied is, wordt de vergunning afgegeven. Van Lieshout: "Het waterschap gaat heel terughoudend om met het afgeven van een vergunning, omdat Brabant verdroogt." 

Door klimaatverandering komen langere periodes van droogte steeds vaker voor. Als we genoeg water willen houden voor iedereen, dan moet het hele systeem op de schop. Maar maatregelen doen pijn.