Vrouwonvriendelijke corpsstudenten vrijuit: 'Nu voelen ze zich onschendbaar'
De beslissing van het Openbaar Ministerie om vier leden van het Amsterdams Studenten Corps niet te vervolgen voor de zeer grove uitspraken die ze deden over vrouwen, doet veel wenkbrauwen fronsen. De advocaten van de vrouw die aangifte deed, overwegen via een zogenoemde artikel 12-procedure toch vervolging af te dwingen.
Vrouwen 'hoeren' en 'sperma-emmers' noemen en zeggen dat 'mannen de nekken van vrouwen moeten breken, om hun lul in te steken' en 'vrouwen niks en niks meer zijn dan een hoer'. Volgens het Openbaar Ministerie is dit niet strafbaar.
Daarom hoeven de vier corpsstudenten die deze uitspraken deden, ondanks een aangifte, niet voor de rechter te verschijnen.
Advocaat Barbara van Straaten van advocatenbureau Prakken d'Oliveira, dat de aangeefster bijstaat, zegt dat de cliënte erg teleurgesteld is over het besluit van het OM.
Verbaasd
In de zogenaamde sepot-brief, waarin het OM uitlegt waarom het niet tot vervolging overgaat, staat een uitgebreid juridisch verhaal over waarom de verdachten niet kunnen worden vervolgd voor groepsbelediging.
Groepsbelediging wegens geslacht levert geen strafbaar feit op omdat dit geen grond is die wordt genoemd in het wetsartikel dat betrekking heeft op groepsbelediging, aldus het OM.
Van Straaten zegt verbaasd te zijn over deze uitleg van het OM, omdat er helemaal geen aangifte is gedaan van groepsbelediging. "De aangifte is gericht op haatzaaien en opruiïng", zegt Van Straaten.
'Onrealistische overdrijving'
De uitspraak dat 'mannen de nekken van vrouwen moeten breken, om hun lul in te steken' zou geen aanzet tot haat of geweld zijn, maar 'moet naar het oordeel van het OM als een onrealistische overdrijving worden gezien, die bedoeld is om een reactie uit te lokken in de vorm van verbazing, schok of afkeuring, niet om daadwerkelijk tot gewelddadig gedrag jegens vrouwen aan te zetten.'
"De cliënte heeft zich daar juist heel erg door gekwetst gevoeld", zegt Van Straaten. Bovendien zou juist een zaak die voor zoveel beroering zorgt als deze, volgens haar door een rechter moeten worden beoordeeld: "Juist omdat er zoveel maatschappelijk debat over is."
Daarmee is Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht, het eens. "Deze beslissing van het Openbaar Ministerie getuigt niet van een behoefte om dit soort maatschappelijk uitermate discutabele praatjes, die schuren tegen het strafrecht, eens bij de rechter te toetsen", zegt Tak.
Artikel 12
Dit schuurde wel erg hard, zegt de deskundige. "Ik vind dat het Openbaar Ministerie in dezen best een meer normerende rol zou spelen. Laat de rechter zich er eens over buigen."
Via een zogenoemde artikel 12-procedure kan alsnog vervolging worden afgedwongen. De advocaat van de vrouw die aangifte deed, overweegt nog of ze zo'n procedure aangaat. "Juridisch zijn er gronden om tot een vervolging te kunnen komen", zegt Van Straaten.
Slut-shaming
Journalist Milou Deelen was zelf twee jaar lid van het studentencorps in Groningen, en kreeg in 2017 landelijke aandacht toen zij een protest begon tegen 'slut-shaming' daar.
Ook zij is verbaasd over de beslissing van het OM. "Met die uitspraken, over nekken breken en pik erin, zet je toch gewoon aan tot geweld? Dat lijkt mij wel althans."
Deelen vreest dat het OM met de beslissing om niet tot vervolging over te gaan een verkeerd signaal afgeeft. "Ik ben bang dat die jongens om wie dit gaat zich nu nog meer onschendbaar gaan vinden", zegt ze.
Cultuurverandering
Volgens haar hebben dit soort woorden een enorme impact. Zelf stapte ze na twee jaar uit het corps, omdat ze de vrouwonvriendelijke cultuur daar zat was.
"Het seksisme was daar zo aanwezig", vertelt ze. "Jongens mochten met vrouwen naar bed, dat was heel stoer, maar als je het als vrouw met veel mannen deed, was je een slet. Dat ging gepaard met heel grof taalgebruik: je bent een slet, of een laag wijf", vertelt Deelen.
Hoewel ze ziet dat er mensen zijn die zich inzetten voor een cultuurverandering binnen studentencorpora, ziet ze een radicale ommezwaai niet snel gebeuren: "Er wordt wel meer over gepraat, maar of er ook echt iets gebeurt betwijfel ik."