Blauwtongvirus vastgesteld bij hond, minister vraagt advies
De dierziekte blauwtong, die al maanden schapen en koeien teistert, is vastgesteld bij een hond op een boerderij.
De hond werd vorige maand ziek. Veel is nog onduidelijk. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw) heeft deskundigen gevraagd om advies voor veehouders met honden.
De geïnfecteerde hond was een drachtig vrouwtje, dat vroegtijdig haar pups verloor. De hond is later afgemaakt. De dierenarts hield rekening met een verband tussen de besmetting en de ziekteverschijnselen, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk had de hond nog een andere ziekte onder de leden.
In deze video vertelt boer William, die verder niets met het verhaal te maken heeft, over de impact die het blauwtongvirus op zijn melkveehouderij heeft:
Ook is niet bekend hoe de hond ziek is geworden, aldus Adema. Op het veebedrijf waren geen verdachte gevallen, maar bij twee van de twaalf bloedmonsters van de koeien werd de ziekte alsnog aangetroffen. Besmette runderen hebben volgens de NVWA vaak minder verschijnselen van de ziekte, maar kunnen toch veel virus in het bloed hebben.
Besmetting bij honden zeldzaam
De afgelopen decennia zijn er slechts een paar gevallen bekend van besmettingen met blauwtong bij honden. Een aantal deskundigen schat de kans op infectie van een hond 'uiterst klein' in, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Het voorlopige advies is om honden weg te houden bij stallen en ze niet in contact te laten komen met een nageboorte of biest (eerste melk van een koe na de geboorte van een kalf).