Overspannen woningmarkt

Overbieden slaat door: 1 op de 3 huizen verkocht met halve ton boven de vraagprijs

Door Deborah de Nies & Koen de Regt··Aangepast:
© Getty ImagesOverbieden slaat door: 1 op de 3 huizen verkocht met halve ton boven de vraagprijs
RTL

Met 50.000 euro boven de vraagprijs bieden op een huis? Dat gebeurde een jaar geleden niet of nauwelijks. Tegenwoordig wordt bijna één op de drie huizen met meer dan een halve ton overboden. Wie een huis wil kopen, ontkomt er bijna niet meer aan om flink over te bieden, blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.

Er wordt vaker overboden én de bedragen worden steeds hoger, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die RTL Nieuws heeft opgevraagd. In het laatste kwartaal van 2021 werd in 30 procent van de gevallen overboden met een halve ton. Een jaar eerder was dit nog het geval bij 5 procent van de verkochte woningen.

Steeds normaler

Gemiddeld wordt op 81 procent van alle verkochte woningen overboden. Een jaar eerder ging het nog om 59 procent van de huizen.

De hoogte van het overbieden varieert. Het gebeurt in de ene regio meer dan in de andere. Ook de prijsklasse speelt een rol. Duidelijk is wel dat een halve ton overbieden steeds normaler wordt.

In deze video delen we tips en trucs voor hoe jij jouw droomhuis misschien alsnog op de kop tikt:

In deze video delen we tips en trucs voor hoe jij jouw droomhuis misschien alsnog op de kop tikt.

Steeds hogere bedragen

In de onderstaande grafiek zijn de overbiedingen per prijsklasse te zien. Bij woningen met een verkoopprijs tussen de 300.000 en 400.000 euro wordt in 21 procent van de gevallen meer dan 50.000 euro overboden. Wil je een bod doen op een woning met een vraagprijs tussen de 400.000 en 500.000 euro? Dan moet je inmiddels bij 38 procent van de woningen meer dan een halve ton overbieden. Een jaar eerder was dit nog 8 procent.

Klik hieronder op de bedragen om te zien hoe vaak er meer dan 25.000, 50.000, 75.000 of zelfs 100.000 euro is overboden. Klik in de legenda op de prijsklassen om deze te deselecteren of selecteren.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Huis in Hoogeveen met 160.000 overboden

Overbieden is al lang niet meer een fenomeen dat zich alleen in de randstad afspeelt. De hoogste overbieding in de prijsklasse 300.000 tot 400.000 euro vond het afgelopen jaar plaatst in het Drentse Hoogeveen. Een vrijstaande woning met een vraagprijs van 400.000 euro werd uiteindelijk verkocht voor 560.000 euro. Geen ander huis in deze prijsklasse ging voor zoveel boven de vraagprijs weg: 160.000 euro.

De Drentse Makelaar Jan Huisman ziet dat het overbieden in de regio steeds extremere vormen aanneemt. "Ik zie huizen met een stevige vraagprijs waar behoorlijk op overboden wordt. De afgelopen jaren is overbieden normaal geworden."

Dit kan niet lang meer zo doorgaan, denkt Huisman. "Ik denk dat we op het einde lopen van deze gekkigheid. De prijzen zijn nog steeds onverminderd hoog. Maar het aantal transacties loopt terug." Kopers gaan volgens Huisman steeds scherper afwegen wat ze voor hun geld krijgen.

Hoeveel moet je overbieden op een woning in jouw buurt?

Klik op jouw provincie en prijsklasse om te zien hoe het bij jou in de regio ervoor staat.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hoge overbiedingen in Groningen

In de provincies Groningen, Flevoland en Utrecht wordt het vaakst meer dan 50.000 euro overgeboden. In Groningen ging dit het laatste kwartaal van 2021 om 44 procent van alle woningen met een vraagprijs tussen de 300.000 en 400.000 euro. Bij woningen met een vraagprijs tussen de 400.000 en 500.000 euro gebeurde dit in meer dan de helft van de gevallen.

Volgens de Groningse Makelaar Jacco van der Houwen worden huizen in de regio Groningen vaak laag in de markt gezet. "Het zijn vanaf-prijzen om mensen geïnteresseerd te krijgen op Funda." Een extreem voorbeeld is een woning die op de markt kwam met een vraagprijs van 250.000 euro en werd verkocht voor 389.000 euro.

Maar dat betekent volgens Van der Houwen niet dat er te veel betaald wordt. "De marktprijs verandert niet." Hij denkt dat als de rente omhooggaat de prijzen vanzelf gaan veranderen.

Eenmaal, andermaal: verhuurd aan de hoogste bieder?
Lees ook

Eenmaal, andermaal: verhuurd aan de hoogste bieder?

Snel meer woningen nodig

Volgens de NVM lijkt er nauwelijks een rem te zitten op het aantal overbiedingen. "Elke keer denken we dat het plafond is bereikt en dan zien we toch dat zowel het aantal overbiedingen als de hoogte van de overbiedingen weer stijgt."

De oorzaak ziet de NVM in de lage hypotheekrente en het grote vertrouwen in de economie. "Kopers zien nu dat ze de kans moeten grijpen om te kopen en financieren tegen lage kosten."

Maar het grootste probleem zit hem volgens de NVM in de krapte op de woningmarkt. "Het aanbod droogt verder op en de vraag blijft onverminderd groot. Er moeten eenvoudigweg méér huizen bijkomen én snel." Het is nu aan de landelijke overheid om prestatieafspraken met provincies en gemeenten te maken en het woningaanbod uit te breiden zegt de NVM.

Verantwoording

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van woningmarktdata die door de NVM/Brainbay is aangeleverd. De onderzoeksredactie heeft deze data vervolgens geanalyseerd. Er is voor het hele land, maar ook per provincie gekeken, hoeveel er per kwartaal is overboden en hoe zich dit de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.

In de cijfers van het laatste kwartaal van 2021 zijn alleen transacties van definitief verkochte woningen meegenomen. De woningen die onder voorbehoud zijn verkocht tellen hier nog niet in mee.

Lees meer over
NVMWoningmarktNederlandDrentheGroningen