Eenmaal, andermaal: verhuurd aan de hoogste bieder?
Bieden en overbieden is op de koopwoningmarkt al schering en inslag. Nu lijkt het er steeds meer op dat ook huurders van vrijesectorwoningen ermee te maken krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een open huurvoorstel. Dat drijft de potentiële verhuurprijzen behoorlijk op.
Op huizenzoeksite Funda zagen Rik Vulders en zijn vriendin een leuk appartement in Utrecht, aan de Amsterdamsestraatweg.
"We kwamen er later pas achter dat geboden kon worden op de huur", zegt hij tegen RTL Z. "Maar goed, de huurmarkt is nu wel zodanig dat je niet veel te kiezen hebt. Daarom zijn we, met de nodige scepsis, wel naar de geplande bezichtiging gegaan."
Klein toilet
Het appartement viel Vulders tegen. Niet alle ramen waren dubbel glas en, nog vervelender, het toilet was zo klein dat zelfs zijn vriendin met haar 1meter 58 er nauwelijks in paste als de deur dicht was. Ook over de verhuurmedewerkster die aanwezig was, is hij niet te spreken. "Vragen over de woning kon ze nauwelijks beantwoorden."
"Als we de enigen waren met interesse, was het nog anders geweest", zegt hij. "Dat een huis niet aan je verwachtingen voldoet, kan gebeuren, maar dat je er dan ook nog op zou moeten gaan bíeden..."
Weinig enthousiasme
De woning waar Vulders interesse in had, werd te huur aangeboden via Rebid, een verhuurplatform waar zowel huurders als verhuurders terecht kunnen. Huurders kunnen reageren op huizen en daarbij aangeven welke maandhuur zij willen betalen (vanaf een door de verhuurder gesteld minimumbedrag).
Niet iedereen is enthousiast over het systeem. Op Twitter wordt er schande van gesproken:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het is geen biedingsproces, het is een open voorstel van een huurder", reageert Daniël Raadschelders, mede-oprichter van Rebid.
Verhuur 'transparant gemaakt'
"Verhuurders kunnen er ook voor kiezen om een vaste prijs aan te geven. Bovendien is de voorgestelde huurprijs alleen nooit leidend. We kijken ook naar andere factoren, zoals inkomsten."
Rebid is niet de enige met dit systeem, zegt hij. "We zien dat het heel veel gebeurt bij traditionele makelaars, dat zij een kandidaat een huurvoorstel laten doen achter de rug van andere kandidaten om. Het gebeurt op heel grote schaal. Wij hebben dat verhuurproces juist transparant gemaakt. Al is verhuur maar een klein onderdeel van onze organisatie. We beheren vooral veel woningen."
'Leg huurprijzen vrije sector aan banden'
"Sinds een jaar of twee krijgen wij af en toe meldingen over huurders die overboden zijn en daardoor een woning aan hun neus voorbij zien gaan", zegt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond. "Dat gebeurt via makelaars en verhuurders."
De huurdervereniging heeft geen plannen voor een meldpunt. Wel vinden ze dat de ook de huurprijzen in de vrije sector aan banden moeten worden gelegd via een puntensysteem.
"De grens voor dat systeem ligt nu bij 752 euro, daarboven mag je alles vragen wat je wilt. Als je het puntensysteem toepast, zou het kunnen dat huurprijzen omlaag moeten."
"Door onze naam lijkt het er erg op dat we opbieden faciliteren", zegt Raadschelders van Rebid. "Dat is niet wat we willen en ook niet wat er gebeurt, maar ik snap dat dat de primaire reactie kan zijn van mensen. Ik snap ook dat er een onwijs tekort is aan huurwoningen. Dat is een ingewikkelde situatie waar geen pasklare oplossing voor is, maar waarvoor we wel ons best doen om erover mee te denken."
Leegstand 'is het allerduurst'
Hoeveel woningen de afgelopen anderhalf jaar landelijk via hun platform zijn verhuurd, kan Raadschelders niet een-twee-drie zeggen. "Het zijn er geen duizenden, maar we groeien wel elke maand."
Door de coronacrisis zijn de huurprijzen van de verhuurde woningen niet hoger, maar voornamelijk lager uitgevallen dan verhuurders voor ogen hadden, aldus de medeoprichter. "De prijs op de website ligt vaak lager dan de gewenste huurprijs, om het appartement snel verhuurd te krijgen. Leegstand is voor de verhuurder het allerduurst."
Inmiddels wordt er qua coronamaatregelen behoorlijk versoepeld. De woningmarkt trekt nog verder aan. Bij huurwoningen speelt mee dat expats langzamerhand terugkeren in de Randstad, wat de prijzen opdrijft. "Er is een stijgende lijn zichtbaar, al kunnen we nog niet zien hoe aanzienlijk die is", zegt Raadschelders.
75 euro meer
Wat woningzoeker Rik betreft, is de stijgende lijn wel zichtbaar. "Het appartement dat ik bezichtigde, stond voor 920 euro op Funda. Het hoogste voorstel op Rebid was 1245 euro." Klopt, zegt Raadschelders, maar het appartement 'is uiteindelijk verhuurd voor 995 euro'.