Bakfietsen Babboe teruggeroepen en uit de verkoop, dit moet je doen
Toezichthouder NVWA meldt dat bakfietsen van de Nederlandse fabrikant Babboe voorlopig niet meer verkocht mogen worden. De frames breken met grote regelmaat. Met risico's voor de vaders, moeders en de kinderen in de bak. Wat moet je doen als je zo'n Babboe hebt? En drie andere vragen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Oproep
Ging jouw bakfiets ook kapot? Of heb je bij Babboe gewerkt en weet je meer? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Als je ook problemen hebt gehad, met bijvoorbeeld het frame, de stuurstang of het zadel van je bakfiets, vul hier jouw ervaringen in, zodat de onderzoeksredactie ook daar onderzoek naar kan doen.
3. Om welke fietsen gaat het precies?
Vooral de Babboe 'City' breekt met grote regelmaat. Dat is het tweewielersmodel. Ook zijn er meerdere gebruikers die problemen hadden met het model op drie wielen. Dat is de Babboe 'Curve'. De toezichthouder heeft Babboe opgedragen de bakfietsen van bijna alle types niet meer te verkopen. Het gaat om: Babboe City/ City-E/ City Mountain, Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain, Babboe Big/ Big-E, Babboe Dog/ Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E/ Mini Mountain, Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL, Babboe Carve-E/ Carve Mountain.
4. Wat is het verwijt aan het adres van de bakfietsfabrikant?
De toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), stelt dat uit hun onderzoek blijkt 'dat Babboe de afgelopen jaren heel veel meldingen heeft gekregen over framebreuken en daar nauwelijks opvolging aan heeft gegeven'. "Babboe heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van die framebreuken en hebben het ook niet gemeld bij ons als toezichthouder, terwijl zij dat wettelijk wel verplicht zijn. Daarmee hebben ze ernstige risico's genomen, ook met de veiligheid van volwassenen maar ook van kinderen", aldus de NVWA-woordvoerder.
5. Hoe gaat het nu verder?
Babboe moet er volgens de NVWA zelf voor zorgen dat de fietsen worden teruggehaald. Dit gaat vermoedelijk over vele duizenden fietsen. De fabrikant zegt zelf op haar site dat de voorbereidingen voor deze actie in gang zijn gezet. Daarnaast bekijkt de toezichthouder NVWA in samenwerking met het Openbaar Ministerie of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. De bakfietsen mogen pas weer verkocht worden als voldoende is aangetoond dat deze veilig zijn. Dat moet ook technisch worden onderbouwd.
Babboe meldt zelf dat het meer informatie zal verstrekken aan de NVWA waaruit zou blijken dat bepaalde modellen géén veiligheidsrisico bevatten. Momenteel is het advies om de fiets te laten staan en er niet meer op te rijden.
Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.
Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.