Grootschalige terugroepactie bakfietsen Babboe: wat is er aan de hand?
De Nederlandse bafkietsfabrikant Babboe roept duizenden fietsen terug in verband met de veiligheid. Uit onderzoek van RTL Nieuws is eerder gebleken dat de frames van die fietsen met grote regelmaat breken. Wat is er aan de hand? Hoe gaat de terugroepactie in zijn werk en andere vragen.
1. Wat is er aan de hand?
De Nederlandse bakfietsfabrikant Babboe roept rond de tienduizend fietsen terug. Van deze fietsen is dus vast komen te staan dat er iets moet veranderen om de veiligheid te garanderen. Van bijna alle andere modellen van Babboe hoopt de fabrikant 'op korte termijn' meer duidelijkheid te geven. Op 9 februari bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat bakfietsen van Babboe met grote regelmaat breken. Er kunnen haarscheurtjes komen in het frame en het kan zelfs doormidden gaan. Dit kan leiden tot zeer ernstig letsel.
De fabrikant kreeg daar honderden meldingen van gebroken frames, maar verzuimde die te melden aan de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die stelde daarop een onderzoek in. De fabrikant roept nu daarom twee modellen terug, de City en de Mini. Dit zijn beide tweewielmodellen.
Oproep
Ging jouw bakfiets ook kapot? Of heb je bij Babboe gewerkt en weet je meer? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Als je ook riskante problemen had met je bakfiets, vul dan hier jouw ervaringen in.
2. Hoe gaat de terugroepactie in zijn werk?
Bakfietseigenaren en gebruikers van het model City of Mini kunnen hun gegevens invoeren via controleerjeframe.nl. De bakfietseigenaars krijgen dan informatie wanneer hun bakfiets zal worden opgehaald. De fiets wordt dan met een busje of een vrachtwagen bij de consument thuis opgehaald op kosten van de fabrikant.
3. Wat als je de fiets tweedehands hebt?
Het maakt niet uit als je de fiets bijvoorbeeld via Markplaats hebt aangeschaft. "De terughaalactie geldt voor alle Babboe City en Mini-modellen, ook tweedehands", verklaart Accell woordvoerder Uneke Dekkers.
4. De directeur van Babboe zegt dat hij klanten een 'passend alternatief' wil bieden. Wat houdt dat in?
"De fietsen zullen in eerste instantie gerepareerd of vervangen worden. We hebben voldoende veilige alternatieven voor de klant", zegt een woordvoerder. "Afhankelijk van de individuele casus kan dit een nieuwe e-bike zijn of de keuze voor een ander Babboe-model. De klant kan er ook voor kiezen met bijbetaling een ander model te bestellen." Alleen omdat Babboe momenteel in overleg is met de toezichthouder over bijna alle andere modellen, kan de bakfietsfabrikant die nu niet leveren. Dit heeft ermee te maken dat de bakfietsfabrikant eerst bij de toezichthouder moet aantonen dat de fietsen veilig zijn. "Het zal dus mede daarvan afhangen wanneer de nieuwe bakfiets geleverd kan worden. Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over te geven", erkent de fabrikant bij monde van een woordvoerder.
5. Kunnen Babboe-eigenaren compensatie krijgen?
De Nederlandse bakfietsfabrikant Babboe belooft vandaag in een videoboodschap aan de klanten dat ze op compensatie kunnen rekenen. Ook de woordvoerder van Accell laat weten 'daarnaast een compensatie te geven voor het ongemak'. "Exacte bedragen zijn afhankelijk van individuele situatie", klinkt het desgevraagd.
Het Amsterdamse advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich melden. "Voor veel gezinnen is de Babboe-bakfiets een essentieel transportmiddel. Kinderen gaan er dagelijks mee naar school en naar de sportclub. De onzekerheid over de veiligheid van de fietsen hangt nu als een zwaard van Damocles boven deze gezinnen”, stelt advocaat Quirijn Bongaerts. Het maakt volgens het kantoor niet uit of de Babboe-bakfiets nieuw of tweedehands is en ook niet of een bakfiets wordt teruggeroepen of niet. Verschillende gastouderbureaus hebben zich bij hem gemeld, die nu niet naar speelplaatsen kunnen fietsen of bijvoorbeeld met meerdere werknemers en kinderzitjes proberen hun vervoersproblemen op te lossen.
6. Hoe gaat het nu verder?
Terwijl de terrugroepactie voor de City en de Mini in gang is gezet, bekijkt de toezichthouder NVWA of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurt in samenwerking met het Openbaar Ministerie. De bakfietsen mogen pas weer verkocht worden als voldoende is aangetoond dat deze veilig zijn. Dat moet ook technisch worden onderbouwd. Momenteel is het advies om de fiets te laten staan en er niet meer op te rijden.
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Babboe de problemen onder de pet probeerde te houden. Dit blijkt uit gesprekken die de onderzoeksredactie had met 12 medewerkers en oud-medewerkers van Babboe. Meerdere personeelsleden trokken aan de bel, maar er werd niet naar ze geluisterd. Sterker nog, ze moesten klanten voorliegen. "We moesten altijd liegen", zegt een personeelslid in dienst van Babboe BV tegen RTL Nieuws. "Ik maakte een verhaaltje tegen de klant: 'dit gebeurt nooit', en gaf ze een gratis regententje en gratis kussentje." Een ander vult aan: "Er kwam een nieuwe jongen bij ons werken. Hij vertelde tegen een klant: 'dit gebeurt elke dag.' Toen zeiden ze: 'Dat mag je echt nooit zeggen.'"
Andere modellen
Voor de andere modellen hoopt de bakfietsfabrikant binnenkort met een update te komen. Vooralsnog is het advies om ook die modellen niet te gebruiken. Het gaat om de volgende fietsen:
- Babboe Curve / Curve-E / Curve Mountain
- Babboe Big / Big-E
- Babboe Dog / Dog-E
- Babboe Max-E
- Babboe Mini Mountain
- Babboe Pro Trike / Trike-E
- Babboe Pro Trike XL
- Babboe Carve-E / Carve Mountain
- Babboe Slim Mountain
- Babboe Go-E / Go Mountain
- Babboe Flow-E / Flow Mountain
- Babboe City Mountain"
Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.