Ondernemers zoals Maik in grote problemen door Facebook-hacks: 'Twee ton omzetverlies'

Honderden zzp'ers en ondernemers komen jaarlijks in de problemen doordat hun zakelijke Facebook- of Instagrampagina wordt gehackt. Niet alleen wordt hun creditcardtegoed geplunderd, ook zijn ze hun verkoopkanaal vaak maanden kwijt. Met grote gevolgen: "Ik ben twee ton omzet misgelopen."
Het overkomt de eigenaar van de lokale pizzeria, hondentrimsalon, dansschool, webshop en kledingwinkel om de hoek: ineens kunnen ze niet meer inloggen op hun eigen webpagina. Hoewel veel ondernemers nalaten om aangifte te doen, worden volgens een schatting van de politie per jaar zeker honderden Nederlandse ondernemers met een zakelijk Facebook- of Instagramaccount gehackt.
Hackers hebben het vaak gemunt op de creditcardrekening waarmee ondernemers advertenties inkopen bij Facebook of Instagram. Met die creditcardgegevens kopen hackers advertenties in, die ze doorverkopen en er zo aan verdienen. "Sommige ondernemers zijn zelfs voor 10.000 euro bestolen", zegt interventiespecialist Team Cybercrime Chris* van de politie Oost-Brabant.
Kleine ondernemers zijn extra kwetsbaar op het internet, ziet Chris. "Ze steken al hun energie in het ondernemen, maar minder in cybersecurity. En ze hebben geen IT-afdeling, zoals grote bedrijven."
Flinke schade
Hoewel ondernemers de creditcardkosten meestal krijgen vergoed, lijden ze toch vaak flinke schade. Hackers nemen hun Facebook- of Instagrampagina over, door zichzelf beheerder te maken. Vanaf dat moment kijken ondernemers machteloos toe bij wat er met hun webpagina gebeurt en zijn ze een belangrijk verkoopkanaal kwijt, met omzetdaling als gevolg.
Ondernemers uiten veel kritiek op een gebrek aan hulp van Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram. Het duurt soms maanden tot zelfs jaren voordat ondernemers geholpen worden door de techgigant. Sommige ondernemers gooien de handdoek in de ring, nemen de verloren klanten voor lief en beginnen een nieuwe pagina.
'Vreemde advertenties'
Voor ondernemer Maik Goos betekende het bijna de ondergang van zijn jonge bedrijf Boutoi. Goos ontwikkelde een luxe toiletblokje, dat na advertenties op Facebook zijn webshop uitvloog. "Elke maand adverteerde ik voor grotere bedragen en de omzet bleef maar stijgen." Hij had de beveiliging van zijn pagina op orde. Toch slaagde een hacker er in april 2024 in zich beheerder te maken van zijn Facebookpagina. "Ineens waren er vreemde advertenties geplaatst."
Bekijk hier hoe Maik min of meer genegeerd werd door techgigant Meta:
Zijn creditcard laat Goos meteen blokkeren, maar zijn pagina terugkrijgen via Meta duurt maar liefst acht maanden, blijkt uit mails die RTL Nieuws heeft ingezien. "Je bent bij hun helpdesk één van de zoveel duizenden mensen met een vraag", zegt Goos. "Steeds wordt je melding opgepakt door een ander iemand, die gaat vragen om documenten die je allang hebt toegestuurd. Je bent maar een ticketnummer voor ze, het is een ellenlang, frustrerend proces. Er nam wel iemand van de verkoopafdeling van Meta contact met me op. Die vroeg zich af waarom ik niet meer adverteerde op Facebook."

Bijna eraan onderdoor
Maiks startende bedrijf gaat er bijna aan onderdoor. "Via allerlei mailingen aan bestaande klanten hebben we toch wat omzet kunnen draaien, maar naar schatting ben ik twee ton misgelopen." Zelfs nu nog ondervindt het bedrijf daar hinder van. "Om een nieuwe voorraad te laten produceren, kom ik geld tekort. Ik probeer dat nu via een crowdfundingsgactie bij elkaar te krijgen."
Wie op Facebook zoekt op termen als 'pagina gehackt', ziet tientallen klachten van ondernemers die hun gehackte pagina kwijt zijn. Zoals Patricia van Merode, eigenaar van Dans Fit Fun in Roosendaal. Zij is er na twee jaar nog niet in geslaagd haar bedrijfspagina terug te krijgen. "Ik kom niet in de pagina en krijg hem niet verwijderd. Sterker nog, ik kreeg van Meta steeds berichten dat ik fraude pleeg met mijn pagina. Nee, iemand pleegt fraude met míjn pagina. Die hacker heeft er allemaal rare gamefiguurtjes op geplaatst, met links naar online games. De pagina leidt nog steeds zijn eigen leven, met die rare poppetjes."
Mentaal zwaar
Volgens projectleider cybercrime Bas Goddrie van Platform Veilig Ondernemen zijn er best wat ondernemers die een mentale tik krijgen van het feit dat ze gehackt zijn. "Dat weegt soms zwaarder dan het financiële nadeel. Ondernemers vragen zich af: wie zit hier achter? Was het misschien een concurrerend bedrijf? Die onzekerheid is soms moeilijk af te sluiten."
RTL Nieuws heeft Meta per e-mail verschillende vragen gesteld, zoals hoeveel bedrijfsaccounts er jaarlijks worden gehackt en hoe het bedrijf reageert op de klachten van ondernemers. In een reactie weigert Meta in te gaan op onze vragen. Het bedrijf stuurt alleen een standaardtekst toe wat je moet doen als je account gehackt is.
* Vanwege zijn functie is de naam van cyberinterventiespecialist Chris gefingeerd.
Hoe kun je een hack voorkomen? En wat als je toch gehackt wordt?
Om te voorkomen dat je gehackt wordt, is het verstandig om regelmatig te kijken of jouw inloggegevens voorkomen in een hack, schrijft de politie samen met Platform Veilig Ondernemen in een voorlichtingscampagne waarin kleine ondernemers online worden gewaarschuwd. Checken of je gehackt bent, kan via de politiesite Check je Hack. Verder is het raadzaam om tweefactorverificatie aan te zetten in Facebook en Instagram, ook voor je persoonlijke account. Facebook geeft zelf de volgende tips om hacks te voorkomen.
Wie eenmaal slachtoffer is van een hack, kan op deze pagina's contact opnemen met Facebook of Instagram.