Honderden zzp’ers zonder diploma betrapt in de zorg

Ruim 400 zorgverleners stonden jarenlang aan het bed van onder meer gehandicapten en ouderen, terwijl ze helemaal geen diploma hadden. De zzp’ers werden ingezet door drie bemiddelingsbureaus en ze werkten bij 10 verschillende landelijke zorginstellingen. "Een groot gevaar voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg."
De misstand kwam aan het licht in een onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) samen met onder andere de politie en de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Bemiddelingsbureaus onderzocht
Bij de drie onderzochte bureaus bleken 429 zzp'ers ongediplomeerd in de zorg te werken. Ook waren er zzp'ers zonder geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat is volgens de IGJ 'een groot gevaar voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg'.
De bemiddelingsbureaus werden bezocht van december vorig jaar tot mei dit jaar. De betrokken zzp'ers werkten voor zorgaanbieders van verpleeghuizen, wijkverpleging, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdhulp.
Aangiftes
De inspectie heeft aangiftes gedaan van valse diploma's. Daarnaast willen zorgorganisaties de bemiddelingsbureaus aansprakelijk stellen voor bijvoorbeeld wanprestatie of oplichting, aldus de IGJ.
Dit voorjaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat de Inspectie ook al aangifte had gedaan tegen 15 zzp’ers die met valse diploma’s aan het werk waren in de zorg. Zij werden ingezet via bemiddelingsbureau Samen Zorgzaam B.V. Lees meer in het artikel hieronder.
Criminelen
De IGJ wijst in hun persbericht op het risico dat criminelen vrij spel krijgen als diploma’s niet worden gecontroleerd door zorginstellingen. De inspectie stelt: "Er zijn kwaadwillende uitzend- en bemiddelingsbureaus actief in de zorg."
Volgens de IGJ wordt er geld witgewassen en werkt het zo: zzp'ers krijgen contant en 'zwart' betaald en de zorgaanbieder betaalt vervolgens een factuur met veel hogere inhuurtarieven aan het bemiddelingsbureau. Dit zorggeld vloeit weg en verdwijnt veelal naar het buitenland.
Geen controle
"De resultaten waren schokkend", zegt de IGJ over de controles van valse diploma's. "Bij 10 grote en veelal landelijke zorgorganisaties wordt de plicht om de identiteit, het diploma en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te controleren niet of nauwelijks uitgevoerd bij het inhuren van personeel via uitzend- en bemiddelingsbureaus."
Tegen RTL Nieuws zegt de IGJ geen officiële waarschuwingen uit te delen aan de betrokken zorginstellingen, de inspectie 'hoopt zorginstellingen te motiveren hun controles te verbeteren'.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04