Negeer die werkmail

Australië introduceert het 'recht om los te koppelen' van werk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Richard BrockenAustralië introduceert het 'recht om los te koppelen' van werk
RTL

Een collega die je in het weekend opbelt met een vraag, of een werkmail die je ontvangt via je telefoon. Nu steeds meer mensen (gedeeltelijk) thuiswerken lijkt er geen einde te komen aan de werkdag. Een aantal landen hebben een wet die werk- en privéleven van elkaar gescheiden houden. Australië voegt zich daar vandaag aan toe.

Met de invoering van de nieuwe wet kunnen werknemers in de meeste gevallen niet meer gestraft worden als ze weigeren om buiten werktijd op contact met hun werkgever te reageren, schrijft persbureau Reuters

Door het gebruik van privé-telefoons voor werk voelen werknemers zich geneigd om op werkberichten te moeten reageren, waar en wanneer dan ook, beaamt John Hopkins, universitair hoofddocent aan de Swinburne University of Technology. Volgens Hopkins is het wereldwijd de norm geworden om buiten werkuren e-mails, sms'jes en telefoontjes voor werk te ontvangen, 'zelfs als je op vakantie bent'.

'Nederlanders willen zelf werkuren bepalen'
Lees ook

'Nederlanders willen zelf werkuren bepalen'

Australië is niet het eerste land dat een soortgelijke wet aanneemt. Zo’n twintig andere landen, voornamelijk landen in Europa en Latijns-Amerika, namen eerder al vergelijkbare wetten aan.

Voor de rechter

Een van die landen is Frankrijk. In 2017 introduceerde het Europese land een soortgelijke wet. Een jaar later werd een ongediertebestrijdingsbedrijf een boete opgelegd van 60.000 euro omdat het bedrijf eiste dat een van haar werknemers altijd zijn telefoon aan zou hebben.

Volgens een onderzoek door het Australia Institute werkten Australiërs in 2023 gemiddeld 281 uur onbetaald over. Dat zou neerkomen op ongeveer 130 miljard Australische dollar, of bijna 80 miljard euro.

Met de Australische wetgeving zijn werkgevers nog steeds toegestaan om contact op te nemen met hun werknemers. Maar nu kunnen die werknemers dus weigeren om de telefoon op te nemen of te reageren op berichten als het 'redelijk' is om dat te doen.

Wie beslist?

Of het ook echt redelijk is om dat te doen, wordt beoordeeld door de Australische industriële scheidsrechter, de Fair Work Commission (FWC). Zij moeten voor de beoordeling rekening houden met de rol van een werknemer, persoonlijke omstandigheden en hoe en waarom het contact is gelegd.

De FWC kan boetes opleggen van maximaal 19.000 Australische dollar voor een werknemer, of maximaal 94.000 Australische dollar voor een bedrijf. Omgerekend is dat ruim 11.500 euro voor het individu, of een maximale boete van bijna 57.000 euro voor bedrijven.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
ThuiswerkenWerknemersAustralië