Door scherpschutters

Ophef in Australië om doodschieten honderden koala's vanuit helikopters

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / ImagoOphef in Australië om doodschieten honderden koala's vanuit helikopters
RTL

In Australië is geschokt gereageerd op scherpschutters die vanuit helikopters koala's doodschieten. In de afgelopen maand zijn naar schatting zo al 750 van de buideldieren om het leven gekomen. De regering van de deelstaat Victoria zegt geen andere keus te hebben.

De dieren werden doodgeschoten in het afgelegen nationale park Budj Bim in het zuidwesten van de Australische deelstaat Victoria. 

Het nationale park werd vorige maand getroffen door bosbranden waardoor 2000 hectare in vlammen opging. In het gebied wonen veel koala's, een bedreigde diersoort in Australië die voorkomt in eucalyptusbossen.

Afgelegen nationaal park

Door de bosbranden in Budj Bim raakten veel koala's gewond. Ook kunnen dieren geen water of voedsel meer vinden. De regering besloot ze daarom af te maken met behulp van helikopters met scherpschutters. 

Influencer vlucht uit Australië na poseren met wombat: 'Ging niet om de likes'
Lees ook

Influencer vlucht uit Australië na poseren met wombat: 'Ging niet om de likes'

Voor zover bekend is deze techniek nog niet eerder toegepast om koala's te doden, melden Australische media. De deelstaatpremier van Victoria, Jacinta Allan, zei dat de scherpschutters pas 'na uitgebreid onderzoek' zijn ingezet. Op de moeilijk bereikbare locatie kunnen de koala's niet op andere manieren humaan worden gedood, zegt zij. 

'Losgeslagen'

Dierenwelzijnsorganisaties noemen de aanpak 'losgeslagen'. Aan The Herald Sun laten ze weten dat euthanasie inderdaad nodig kan zijn, maar alleen voor ernstig gewonde dieren. "Vanuit een helikopter is dat onmogelijk te beoordelen", laat een dierenwelzijnsorganisatie aan Sky News weten.

Bovendien is het vanuit een helikopter niet vast te stellen of de dieren jongen hebben. Ook is er kritiek omdat de kogels van scherpschutters de dieren verder kunnen verwonden zonder ze om te brengen. 

Chlamydia

Volgens een rapport van het World Wildlife Fund hebben Australische bosbranden in 2019 en 2020 aan 60.000 koala's het leven gekost. Daarnaast lijden koala's aan chlamydia, dezelfde seksueel overdraagbare ziekte die ook mensen kan treffen. 

Naar schatting lijdt in sommige gebieden de helft van de koala's aan de ziekte.

In Nederland zijn sinds een jaar ook koala's te zien, in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Lees meer over
DierenwelzijnDierenAustralië

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'