Duitse 'sprookjeskastelen' toegevoegd aan Werelderfgoedlijst

De Duitse kastelen Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof van de Beierse koning Ludwig II en het koninklijk huis op de Schachenberg in Beieren zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat geldt ook voor de Franse megalieten van Carnac en de oevers van Morbihan in West-Frankrijk.
De kastelen, die zich op verschillende locaties in het zuiden van Duitsland bevinden, werden in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig II (1845-1886).
Disney-kastelen
De stijl waarin de kastelen werden gebouwd was bedoeld om middeleeuwse romantiek en fantasie op te roepen. En niet zonder resultaat: al 140 jaar zijn de gebouwen enorme toeristische trekpleisters. Vorig jaar trokken ze in totaal ruim 1,7 miljoen bezoekers.

Vooral kasteel Neuschwanstein werd wereldwijd bekend. Het vormde de inspiratie voor het logo van Disney.
'Prachtig eerbetoon'
"De toevoeging van de paleizen aan de Werelderfgoedlijst is een prachtig eerbetoon aan deze indrukwekkende plekken", reageerde Maria Böhmer, voorzitter van de Duitse UNESCO-commissie.
"Het zijn stuk voor stuk architectonische meesterwerken die getuigen van de artistieke verbeeldingen, maar ook van de excentriciteit van de sprookjeskoning."

Naast de sprookjeskastelen in Duitsland zijn ook de Franse megalieten van Carnac en de oevers van Morbihan, een uitgestrekt gebied in West-Frankrijk waar veel menhirs staan, toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.
Raadsel
Menhirs zijn grote staande stenen die in de Late Steentijd door mensen in de grond zijn geplaatst. De stenen staan in rijen over een afstand van acht kilometer over vier gehuchten in Carnac.
Het is nog steeds een raadsel hoe de veelal grote stenen destijds op hun plaats zijn gebracht. Vermoed wordt dat de stenen monumenten verbonden zijn met prehistorische rituelen.
