Omstreden bezoek

Bezoek minister Hoekstra aan Saoedi-Arabië op losse schroeven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBezoek minister Hoekstra aan Saoedi-Arabië op losse schroeven
RTL

Het bezoek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan Saoedi-Arabië staat op losse schroeven. Als er niet snel duidelijkheid komt over de verdwijning van onderzoeksjournalist Khashoggi gaat het bezoek niet door, laat Hoekstra via een woordvoerder weten.

Minister Hoekstra zou volgende week spreken op een grote conferentie in de Saoedische hoofdstad Riyad.

'Zeer, zeer ernstig'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de berichten over de mogelijke moord op Khashoggi 'zeer, zeer ernstig'. Khashoggi ging op 2 oktober naar het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel. Sindsdien is hij niet meer gezien. Khashoggi zou in het consulaat zijn vermoord.

Nederland wil snel opheldering wat er is gebeurd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Niet door?

Als internationale verzoeken om opheldering onbeantwoord blijven en als er niet snel duidelijkheid komt, dan gaat het eendaagse bezoek van Hoekstra aan het land niet door, zegt zijn woordvoerder.

Ook als blijkt dat Saoedi-Arabië betrokken is bij het verdwijnen van Khashoggi, is dat reden om het bezoek af te blazen. 

Het regent afzeggingen

Ondertussen regent het afzeggingen voor een investeerdersconferentie in het land. Ceo John Flint van de Britse bank HSBC reist later deze maand niet af naar Saoedi-Arabië. Ook zijn collega Tidjane Thiam van de Zwitserse bank Credit Suisse denkt erover na. 

Daarmee groeit de lijst met afzeggers voor het Future Investment Initiative door de verdwijning van Khashoggi. Eerder zegden onder meer JPMorgan Chase-ceo Jamie Dimon en Ford-president Bill Ford hun deelname aan de conferentie af, net als Uber-ceo Dara Khosrowshahi en Viacom-topman Bob Bakish.

Bandend doorgesneden

Larry Fink, baas van investeerder BlackRock en zijn collega Stephen Schwarzman van branchegenoot Blackstone zouden hun tripje naar Saoedi-Arabië ook heroverwegen.

Ondernemer Richard Branson sneed eerder al zijn zakelijke banden met de Saoedische regering door. Het grote Hollywood-impressariaat William Morris Endeavor (WME) zou zich daarbovenop hebben teruggetrokken uit een deal ter waarde van 400 miljoen dollar met het Saoedische staatsinvesteringsfonds.

Moord op journalist: waar ligt de grens van het grote geld?

Waar ligt de grens van de grote Nederlandse bedrijven? Na de moord op een kritische journalist, trekken verschillende Amerikaanse bedrijven zich terug uit een Saoedisch investeerdersevent. Nederlandse bedrijven zwijgen.
Lees meer over
Wopke Hoekstra