Aanpak mensenhandel krijgt topprioriteit: 'Het is dichterbij dan je denkt'
"Voor de meeste mensen is mensenhandel een ver-van-mijn-bedshow. Maar mensenhandel is dichterbij dan je denkt, terwijl het leed voor slachtoffers vaak onzichtbaar blijft." Dat zegt staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). Het kabinet steekt miljoenen in de aanpak van mensenhandel.
Mensenhandel speelt zich niet alleen af op de Wallen, het kent vele verschijningsvormen, zegt Harbers. "We hebben het dan niet alleen over seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie, maar ook over arbeidsuitbuiting of gedwongen criminaliteit. Het gaat om mensen die onder dwang dingen moeten doen, waarvoor ze in vrijheid nooit zouden kiezen."
Reeks maatregelen
Harbers komt vandaag met een reeks maatregelen om mensenhandel tegen te gaan. De aanpak ervan staat hoog op de agenda van de politiek, politie en het Openbaar Ministerie.
Gemeente- en politiemedewerkers krijgen opleidingen en trainingen over mensenhandel, er komen extra opvangplekken voor slachtoffers en de opsporing wordt versterkt. Veel slachtoffers durven vaak geen aangifte te doen, constateert Harbers in zijn plan 'Samen tegen mensenhandel'.
Ook de capaciteit bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt vergroot. Daardoor is het mogelijk meer toezicht op werkgevers te houden en wordt de aanpak van arbeidsuitbuiting verstevigd.
Er komt ook voorlichting voor bewustwording over mensenhandel. "Ik wil bereiken dat de mensenhandel boven water komt. Dat elke Nederlander het ziet, herkent en daar dan ook iets mee doet", zegt Harbers. "Het gebeurt ook in kleine dorpen, op bedrijventerreinen en op plekken waar je het niet zomaar verwacht. Ik zou mensen willen oproepen: krijg je ergens een niet-pluisgevoel, meld het dan."
Dit jaar werd er 141 keer aangifte gedaan van mensenhandel. Dat terwijl er in ons land ongeveer 6200 gevallen per jaar zijn, schat Herman Bolhaar, nationaal rapporteur mensenhandel.