Kindgebonden budget

Meevaller voor honderdduizenden ouders door fout Belastingdienst: zo werkt het

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© iStockMeevaller voor honderdduizenden ouders door fout Belastingdienst: zo werkt het
RTL

Doordat een fout bij de Belastingdienst wordt rechtgezet, krijgen honderdduizenden ouders een nabetaling van het kindgebonden budget. Wie komt er voor in aanmerking voor deze meevaller en wat moet je er voor doen? Vijf vragen en antwoorden.

Wat is kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget werd in 2008 ingevoerd om ouders met een laag inkomen bij te staan. Soms moeten ouders het kindgebonden budget zelf aanvragen maar voor een groot deel wordt het geld automatisch overgemaakt door de Belastingdienst. 

Niet iedereen krijgt het kindgebonden budget. De ouder(s) moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

-1 of meer kinderen is jonger dan 18 jaar

-Ouders krijgen een kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank

-Het (gezamenlijk) inkomen en vermogen mag niet te hoog zijn. Hier kun je kijken of dat niet te hoog is. 

-Ouders moeten de Nederlandse nationaliteit hebben.

Wie krijgen geld terug?

Door een fout bij de Belastingdienst kregen mensen geen kindgebonden budget waar ze wel recht op hadden. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel ouders geld terugkrijgen. Op dit moment doet het kabinet onderzoek naar de grootte van de groep. Volgens een eerste indicatie gaat het van 2008 tot 2019 om ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen. 

Het gaat vooral om gezinnen met twee ouders en twee of drie kinderen, met een inkomen van één tot twee keer modaal.

Het gaat per geval om enkele honderden euro's. Vóór 2015 liepen getroffen ouders elk jaar ongeveer gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Dat bedrag is hoger geworden vanwege het invoeren van extra kindgebonden budget voor alleenstaande ouders.

Meevaller voor honderdduizenden ouders door fout Belastingdienst: zo werkt het
Lees ook

Meevaller voor honderdduizenden ouders door fout Belastingdienst: zo werkt het

Hoe kon het zo fout gaan?

De toeslag werd stopgezet als je te veel verdiende. Als ouders op een later moment wel weer in aanmerking kwamen voor een kindgebonden budget dan had-ie automatisch weer moeten worden hervat. Maar dat laatste gebeurde vaak niet door een fout in de systemen van de Belastingdienst. Voor de jaren vanaf 2013 gaat de Belastingdienst dat geld alsnog uitkeren.

In 2015 werd ongeveer 12 procent van de toeslagen niet uitbetaald terwijl dat wel had gemoeten. Ongeveer 30 tot 40 procent daarvan komt door de genoemde ontwerpfout. Dat percentage is de afgelopen jaren opgelopen tot 50 procent.

Hoe maakt de Belastingdienst de fout goed?

Veel ouders vragen zich op de Facebookpagina van RTL Nieuws af hoe ze hun geld terugkrijgen. De Belastingdienst herstelt de fouten van 2013 tot en met 2019 zelf. Hiervoor hoeven ouders geen actie te ondernemen, laat de Belastingdienst weten.

De dienst krijgt een forse kluif aan de uitvoering. In een groot aantal gevallen kan er alsnog een geautomatiseerde beslissing op de niet eerder in behandeling genomen aanvraag afgegeven worden, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark. 'In een aantal gevallen is nader onderzoek nodig, bijvoorbeeld als ouders gescheiden zijn of naar het buitenland zijn vertrokken. Dit wordt de komende tijd in beeld gebracht’, meldt Van Ark.

Om hoeveel geld gaat het en hoe lang duurt het?

Het rechtzetten van de fout gaat het kabinet in totaal tussen de 375 en 445 miljoen euro kosten. De ouders moeten nog wel even op hun geld wachten. Hoe lang dat duurt? 'We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we de hersteloperatie vorm gaan geven', schrijft het kabinet.

Lees meer over
Tamara van Ark