Doorrekening

Oppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid
RTL

GroenLinks, SP en de PvdA zien dat de lagere inkomens slachtoffer worden van het klimaatbeleid na de doorrekening van de maatregelen uit het Klimaatakkoord.

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet in de uitkomst van de doorberekeningen een bevestiging van zijn pleidooi voor een CO2-heffing voor het bedrijfsleven. 'Onvermijdelijk’, volgens de PvdA’er.

Bedrijven ontzien

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver bewijst de doorrekening dat de lage inkomens de rekening betalen. Volgens de politicus worden bedrijven in het akkoord ontzien. "Dit vraagt om een andere aanpak."

Ook Lilian Marijnissen van de SP ziet de lasten terechtkomen bij de lage inkomens. “Draagvlak organiseer je niet door de energierekening te verhogen en de laagste inkomens de rekening te laten betalen”, twittert ze. Om daar aan toe te voegen: "Klimaatbeleid zal rechtvaardig zijn of niet zijn."

Middeninkomens

SGP-leider Kees van der Staaij heeft er moeite mee dat door het klimaatbeleid de collectieve lasten opnieuw stijgen. "De rekening wordt bovendien teveel neergelegd bij gezinnen met middeninkomens, vooral eenverdieners. Dat moet anders."

Klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaald, kosten lager dan verwacht
Lees ook

Klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaald, kosten lager dan verwacht

Vandaag concludeerde het PBL dat het beoogde doel van het Klimaatakkoord, de emissiereductie van 49 procent, waarschijnlijk niet wordt gehaald. 

Het CPB rekent voor dat de kosten van het akkoord in eerste instantie vooral terechtkomen bij bedrijven. Ook gezinnen gaan wat merken van het akkoord, maar de totale effecten van het klimaatbeleid blijven wel beperkt. Gemiddeld gaan huishoudens er 0,4 procent op achteruit tot 2030. De middeninkomens merken er het meeste van.

Reactie kabinet

Minister Wiebes nam de doorrekeningen in ontvangst. Hij zei blij te zijn met de onafhankelijke doorrekening, waardoor er volgens hem op basis van de cijfers gedebatteerd kon worden en beslissingen worden genomen.

Later vanmiddag reageren Wiebes en premier Rutte gezamenlijk inhoudelijk op de berekeningen.

Milieuorganisaties: akkoord krijgt dikke onvoldoende

De milieubeweging, met daarin onder meer Milieudefensie, Greenpeace en Natuur & Milieu, laten in een reactie weten dat ze vinden dat een eerlijke CO2-heffing en een effectief boetesysteem om de uitstoot terug te brengen, onvermijdelijk is.

"De doorrekening van het PBL geeft het ontwerp-klimaatakkoord een dikke onvoldoende'', stellen de organisaties, waar ook de FNV zich bij aansloot. "De boodschap aan het kabinet is duidelijk: met halve maatregelen halen we de klimaatdoelen niet. Het is nu onvermijdelijk om met onze oplossingen aan de slag te gaan. De samenleving is klaar voor een goed klimaatbeleid, dat bovendien groene banen oplevert."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
CPBKlimaatakkoordKlimaatKlimaatverandering