CO2-reductie

Rutte hoopt op brede steun klimaatakkoord: 'Misschien wel honderd zetels'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRutte hoopt op brede steun klimaatakkoord: 'Misschien wel honderd zetels'
RTL

Mark Rutte hoopt een zeer groot deel van de Tweede Kamer mee te krijgen met de klimaatvoorstellen die de komende maanden verder worden uitgewerkt. "Misschien wel meer dan honderd zetels", zei de premier in het debat over het concept-klimaatakkoord.

De premier erkende dat er nog de nodige 'heftige debatten' overheen zullen gaan, voordat er een definitief akkoord ligt. Hij benadrukte dat het eindresultaat voor iedereen behapbaar moet zijn, maar ook dat het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met de helft te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990, moet worden gehaald.

'We gaan het leven niet onmogelijk maken'

Rutte zei dat niemand gedwongen wordt direct een warmtepomp of elektrische auto te kopen. "Het hoeft niet morgen, we gaan het op een nette manier doen en niet mensen het leven onmogelijk maken." Ook bedrijven moeten volgens de premier hun steentje bijdragen, maar wel met behoud van de Nederlandse concurrentiepositie.

VVD-voorman Klaas Dijkhoff sprak tijdens het debat milder over het klimaatakkoord dan vorige maand in een interview met De Telegraaf. Daarin noemde hij zijn D66-collega Rob Jetten een 'drammer' omdat die aandringt op haast, en zinspeelde zelfs op een kabinetscrisis als die zijn zin zou doordrijven.

Zonnebaden in november? Dit gebeurt er met ons klimaat

Meer droogte, maar ook veel meer extreem noodweer... Ons klimaat verandert in rap tempo. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt je uit waarom.

Dijkhof ziet in Nederland voldoende draagvlak voor maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. "Maar dat moeten we wel koesteren. Daarom moeten we bij de start behoedzaam opereren. Het beeld dat we nu ineens alles overhoop gaan gooien is niet terecht, en draagt ook niet bij aan het draagvlak."

Klimaatbeleid 'zinloos en veel te duur'

Het debat leverde meer harde confrontaties op. Zo zei FVD-leider Thierry Baudet dat het klimaatbeleid hoe dan ook zinloos en veel te duur is. 

Thierry Baudet© ANP
Thierry Baudet

PVV-leider Geert Wilders nam het vlieggedrag van 'de elitaire liberaal' Jetten op de korrel. "U bent de grootste hypocriet van iedereen", zei hij tegen de D66-leider. En Lilian Marijnissen van de SP nam met name CDA-collega Sybrand Buma de maat over de stijging van de energierekening voor huishoudens.

Jetten zelf liet zich door de linkse oppositie niet verleiden om zich opnieuw uit te spreken voor een CO2-heffing voor de industrie. Eerder toonde hij zich daar wel een warm voorstander van. Maar D66 wil het voorstel uit het klimaatakkoord om bedrijven te prikkelen tot groene investeringen, en alleen de achterblijvers te beboeten, een kans geven. Dat kan veranderen als uit de doorrekeningen blijkt dat die aanpak niet werkt, en een CO2-taks wel.

Geen taboes

Rutte zei dat het kabinet in eerste instantie uitgaat van de honderden voorstellen uit het ontwerp-klimaatakkoord, dat het resultaat is van langdurig overleg tussen diverse organisaties, bedrijven en overheden. Maar Rutte herhaalde nog maar eens dat er wat hem betreft geen taboes zijn. Ook naar goede alternatieven waar de oppositie mee komt zal serieus worden gekeken, zei hij.

Daarbij tekende de premier wel aan dat hij nog altijd bedenkingen heeft bij de CO2-heffing die de linkse partijen willen invoeren. Hij vreest dat daardoor bedrijven, en daarmee ook banen, het land uit worden gejaagd. Ook kan zo'n belasting volgens Rutte investeringen in vergroening juist in de weg staan.

Kamerleden tijdens het Tweede Kamerdebat over het klimaatakkoord.© ANP
Kamerleden tijdens het Tweede Kamerdebat over het klimaatakkoord.
Lees meer over
Mark RutteKlimaatakkoord