Na doorrekening Klimaatakkoord

Premier Rutte: Belasting energierekening gaat omlaag, lasten bedrijven omhoog

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Premier Rutte: Belasting energierekening gaat omlaag, lasten bedrijven omhoog
RTL

Premier Rutte heeft aangekondigd dat het kabinet de belasting op de energierekening voor burgers verlaagt. De lasten van bedrijven gaan omhoog. Dat zei Rutte in reactie op de doorrekening van het Klimaatakkoord.

Om de klimaatdoelen te halen komt er een 'verstandige' heffing voor bedrijven op de uitstoot van CO2. Het kabinet wil burgers ontzien bij de energierekening.

Rutte blijft bij doelstelling

Voor bedrijven komt er een CO2-heffing, bovenop het al bestaande ETS-systeem waarmee bedrijven nu betalen voor hun uitstoot. De Opslag Duurzame Energie, die burgers betalen op hun energierekening, wordt nu voor de helft door burgers en de andere helft door bedrijven opgebracht. Dat wordt een derde door burgers en twee derde door bedrijven.

Rutte zei bij de doelstelling te blijven om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. "Het is nog niet genoeg. Als je door je oogharen kijkt, kan je zien dat het wel kan lukken, maar er zijn nog enige maatregelen nodig."

Oppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid
Lees ook

Oppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid

Eerlijker verdelen

Rutte zei dat het kabinet wilde dat er een eerlijkere verdeling komt tussen burgers en bedrijven. "Je ziet dat het teveel bij de huishoudens terechtkomt." Reden voor het kabinet om de belasting voor burgers op de energierekening te verlagen en de belasting voor bedrijven te verhogen.

De 'verstandige CO2-heffing' voor bedrijven is het gevolg van de bonus-maling-heffing voor bedrijven uit het Klimaatakkoord. De rekenmeesters concludeerden dat die regeling niet ging werken. De opbrengst van de CO2-heffing zal worden gebruikt om de industrie te vergroenen.

Ook geeft het kabinet meer aandacht aan ondersteuning van de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s en het voorkomen van 'oversubsidiëring' van nieuwe elektrische auto’s

Tegemoetkoming

De tegemoetkoming aan oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA, die voor een CO2-heffing pleiten, komt een week voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daarbij lijkt het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen en is dan aangewezen op andere partijen.

Frits Wester© RTL/William Rutten
Frits Wester

Frits Wester: 'Kabinet geschrokken dat rekening klimaat bij bepaalde groepen terechtkomt'

Volgens politiek commentator Frits Wester is het kabinet verrast door de uitkomst van de doorrekening van het klimaatakkoord: "Waarschijnlijk is het kabinet zich een hoedje geschrokken toen uit de doorrekeningen bleek dat het beoogde doel waarschijnlijk niet gehaald zou worden en dat daarbij de rekening wel erg eenzijdig bij bepaalde groepen burgers terecht kwam. Met de verkiezingen van volgende woensdag voor de deur is de gereedschapskist snel uit de kast getrokken om een en ander te repareren. Want het was al met al geen lekker campagneverhaal."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Klimaatakkoord