'135 hulpverleners in 1 jaar'

Steeds meer incidenten gesloten jeugdzorg, minister wil roer omgooien

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSteeds meer incidenten gesloten jeugdzorg, minister wil roer omgooien
RTL

Het aantal incidenten in de gesloten jeugdzorg neemt toe en dus moet het roer om, vindt minister De Jonge. Vandaag presenteert hij een actieplan dat door jeugdzorg is geschreven om dat voor elkaar te krijgen. De 20-jarige Jason strijdt al jaren voor een revolutie. "Ik zat in vijf gesloten klinieken en zag zo'n 135 hulpverleners."

De gesloten jeugdzorg moet een laatste redmiddel zijn voor kwetsbare kinderen, maar volgens de Inspectie Gezondheidszorg krijgen veel jongeren niet de zorg die ze nodig hebben.

Het aantal incidenten neemt ook toe: in 2017 pleegden 5 kinderen in de gesloten jeugdzorg zelfmoord.

Roer moet om

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat het roer in de sector binnen 3 jaar omgaat. 

Het plan van jeugdzorg heeft twee belangrijke doelen:

  • Voorkomen dat kinderen zo vaak terechtkomen in de gesloten jeugdhulp door betere begeleiding thuis. De Jonge: "Langdurig verblijf in een gesloten instelling is nooit goed voor een kind. Daarom wil ik, als het nodig is, het verblijf zo kort mogelijk houden."
     
  • Betere hulp als kinderen wél worden opgenomen. Zo moeten kinderen meer persoonlijke begeleiding krijgen en moeten alle medewerkers geschoold worden op het gebied van zelfmoordpreventie. "En we moeten echt stoppen met het plaatsen van kinderen in isoleercellen", zegt De Jonge. 
Minister Hugo de Jonge.© ANP Foto
Minister Hugo de Jonge.

Mezelf kapot maken

De 20-jarige Jason Bhugwandass strijdt al jaren voor een revolutie in de jeugdzorg. Hij zat op zijn zeventiende ruim een jaar in een gesloten instelling. In 13 maanden tijd zat hij in vijf gesloten klinieken en had hij zo'n 135 hulpverleners. 

"De jeugdzorg heeft veel gemeen met de gevangenis. Naar mijn gevoel had ik ook straf, ondanks dat ik daar voor suicidale klachten zat. Ik werd opgesloten in gebouwen met super hoge hekken. Regelmatig werd ik in een isoleercel geplaatst." 

Jason: 'Op mijn schouder zit mijn hulphond Lenon, die heb ik altijd bij me'© Rick Huisinga
Jason: 'Op mijn schouder zit mijn hulphond Lenon, die heb ik altijd bij me'

Het roer om

Dat moet anders, vindt de minister. De Jeugdzorg schreef mee aan het plan van de minister. "Het is echt een plan dat vanuit de sector zelf komt. De sector staat onder druk", zegt Lieke van Domburgh namens Jeugdzorg. 

"Er staan met dit plan concrete acties op de rol. Voor de lange termijn meer kleinschalige zorg en beter passende zorg", zegt Van Domburgh. "Voor de korte termijn willen we medewerkers beter scholen op het gebied van zelfmoordpreventie."

Het goede voorbeeld 

Behandelgroep De Smaragd (onderdeel van jeugdzorgorganisatie de Hoenderloo Groep) in het Gelderse Deelen is daar ook heel ver mee. "De zorg die hier wordt gegeven is wel duurder dan op andere instellingen. Dat zit hem vooral in het personeel. Er zijn gewoon meer begeleiders en de groepen zijn kleiner."

Maar daar hangt wel een prijskaartje aan en dat heeft minister De Jonge vooralsnog niet. "Als we zorgen dat er minder kinderen in de gesloten jeugdzorg hoeven te verblijven, durf ik de stelling wel aan dat op den duur de zorg niet duurder wordt", besluit de minister.  

Gesloten jeugdzorg

  • Sommige kinderen hebben zulke ernstige gedragsproblemen, dat ze een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. 
  • De kinderrechter kan dan beslissen om een kind op te laten nemen in de gesloten jeugdzorg. 
  • Het aantal kinderen in die gesloten jeugdzorg stijgt al jaren, in 2017 ging het om 2710 kinderen. 
  • Deze kinderen zitten in een instelling, waar ze een behandeling krijgen. 
  • In principe mogen de kinderen niet naar buiten, of alleen onder begeleiding. 
  • En ze moeten bijvoorbeeld vaak ook hun telefoon inleveren.
Lees meer over
Hugo de JongeJeugdzorg