Onenigheid over opdraaien voor extra kosten organisatie Eurovisiesongfestival
De winst van Duncan Laurence op het Eurovisiesongfestival heeft ook een luxeprobleem veroorzaakt, namelijk wie draait op voor de kosten van de organisatie van het muziekfestijn? Premier Rutte zei al er niets voor te voelen om meer geld uit te trekken voor de publieke omroep. D66 en de VVD sluiten zich bij hem aan, CDA en PvdA vinden dat er niet zo moeilijk moet worden gedaan.
Door de winst van het Songfestival mag Nederland volgend jaar het festijn organiseren. Voor Nederland gaat het om een ongekend grote televisieshow, waar zo'n 200 miljoen mensen naar zullen kijken. Dat is niet alleen een gigantische, maar ook een zeer kostbare operatie.
Hoeveel een land precies kwijt is, verschilt. Denemarken gaf in 2014 42 miljoen euro uit, Azerbeidzjan smeet er in 2012 56 miljoen tegenaan. Zweden was in 2013 voor 20 miljoen euro klaar.
Gemeente, rijk en sponsoren
De organisatie kost een land volgens experts dus minimaal 20 miljoen euro. Verschillende partijen betalen hieraan mee. Zo legt de European Broadcasting Union 6 miljoen euro in. Ook de gemeente van de organiserende stad en het rijk betalen mee. Externe sponsors doen daarnaast ook een duit in het zakje.
Maar het grootste deel moet worden opgehoest door de AvroTros, NPO en NOS, die jaarlijks het Eurovisiesongfestival uitzenden. En die komen daarmee voor extra uitgaven te staan.
D66 en de VVD vinden dat de publieke omroep dat geld binnen hun eigen begroting moeten vinden. "De publieke omroep heeft flinke reserves waar ze uit kunnen putten", zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen." Ze hebben eigen middelen van 780 miljoen euro."
Niet moeilijk doen
Regeringspartij CDA vindt dat er niet al te moeilijk gedaan moet worden als er uiteindelijk nog wat extra geld nodig is om de begroting voor het liedjesfestijn sluitend te maken. "Waanzinnige kans om Nederland op de kaart te zetten", zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen.
Dat vindt ook de PvdA. Kamerlid Kirsten van den Hul laat op Twitter weten dat het songfestival een mooie kans is om te laten zien wat Nederland in huis heeft. "Dat gaat natuurlijk niet uit toch al te krappe NPO-budget, zoals de premier wil. Hollandse zuinigheid op z'n best."