Verkeerd informeren Kamer

Staatssecretaris Harbers treedt af om misdaadcijfers asielzoekers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStaatssecretaris Harbers treedt af om misdaadcijfers asielzoekers
RTL

Staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenzaken is zojuist afgetreden om het verkeerd verstrekken van cijfers over criminele asielzoekers. "Dat vond plaats onder mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen staatsrechtelijk. Ik voel me daarvoor ook verantwoordelijk", zei Harbers.

Eerder vandaag zei hij al te verwachten weg te moeten om het verkeerd verstrekken van de cijfers. "Ik ga er vanuit dat dit het laatste debat in deze functie wordt", zei Harbers vanmiddag.

Harbers verstrekte vorige week cijfers over criminele asielzoekers. Daarin werden lichtere vergrijpen zoals winkeldiefstal wel specifiek benoemd, maar zaken als verkrachting of doodslag waren onder een kopje 'overig' geschaard. Dat leidde tot woedende reacties. Het wekte bij Kamerleden de indruk dat die cijfers expres waren weggemoffeld.

Moord en doodslag

Volgens Harbers was dat beeld 'volstrekt onbedoeld'. Hij verstrekte daarna vorige week alsnog de cijfers. Daaruit werd duidelijk dat er vorig jaar onder meer 47 verdenkingen van aanranding waren en 31 verdenkingen van moord of doodslag door asielzoekers.

Vanmiddag zei Harbers dat uit een reconstructie bleek dat er op het ministerie al aan de bel werd getrokken over het onderbrengen van de zware misdrijven onder het kopje 'overig'. Desondanks werd die rapportage niet aangepast. Dat was een verkeerde afweging volgens hem die 'politiek zwaar' weegt. Hij verwachtte dan ook dat hij zal aftreden na het debat.

Vaker de fout ingaan

Tijdens dat debat onderstreepten Kamerleden dat ze zich grote zorgen maken over het verzwijgen van onwelgevallige zaken op het ministerie van Justitie en Veiligheid. De oppositie, maar ook regeringspartijen CDA en D66, wijzen erop dat het departement vóór het weglaten van ernstige misdrijven uit de misdaadcijfers van asielzoekers al vaker de fout inging.

PVV-leider Geert Wilders gelooft niet dat de zware delicten niet opzettelijk onder het tapijt zijn geveegd. Hij spreekt van 'pure misleiding' door het 'door en door verrotte ministerie'. Ook CDA'er Madeleine van Toorenburg vreest boze opzet. Ze denkt ook dat de ambtenaren niet zomaar uit zichzelf op de gedachte komen onwelgevallige zaken onder het tapijt te vegen. "Waarom voelt men de druk om het zo te doen?"

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kamer boos over ontbreken cijfers zware delicten rapport asielzoekers
Lees ook

Kamer boos over ontbreken cijfers zware delicten rapport asielzoekers

Hij stelde dat het asielbeleid gebaat is bij draagvlak en dat draagvlak zo veel mogelijk transparantie nodig heeft. "Dat is steeds mijn doel geweest."

Daarom werd er volgens hem ook gekozen voor een nieuwe manier van rapporteren over criminaliteitscijfers door asielzoekers. Harbers herhaalde daarna dat er toch is gekozen voor het verkeerd rapporteren over de criminaliteitscijfers. "Het is onder mijn verantwoordelijkheid gebeurd en die verantwoordelijkheid neem ik."

Moeten ingrijpen

Hij stelde dat hij zelf op twee momenten had moeten ingrijpen. De eerste was toen hij het concept onder ogen kreeg. Het andere moment was toen de commotie vorige week ontstond over de presentatie van de cijfers.

Toch ontkende Harbers dat er een probleem is op het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Daar heb ik niets van gemerkt. Er wordt hard en consciëntieus gewerkt", zei Harbers. "Dat het toch is gebeurd betreur ik ten zeerste."

Frits Wester: 'Politieke doodzonde Harbers, aftreden onafwendbaar'

"Het aftreden van Harbers was onafwendbaar. Het niet goed informeren van de Tweede Kamer is een politieke doodzonde. De feiten zijn zo ernstig dat er geen andere conclusie mogelijk was."

Lees meer over
Mark HarbersAsielzoekers