Schokkend rapport

Kinderen decennialang onvoldoende beschermd tegen geweld in jeugdzorg

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© RTL NieuwsKinderen decennialang onvoldoende beschermd tegen geweld in jeugdzorg
RTL

Driekwart van de kinderen die tussen 1945 en nu in de jeugdzorg zijn opgevangen heeft te maken gehad met fysiek, seksueel of psychisch geweld of is daar getuige van geweest. De kinderen werden decennialang onvoldoende beschermd door de overheid. "Excuses, erkenning en hulp voor deze mensen zijn op hun plaats", zegt minister Hugo de Jonge.

Dat is de keiharde conclusie van een speciale onderzoekscommissie die vanmiddag haar rapport presenteerde.

Het toezicht op de jeugdzorg is vanaf 1945 tekortgeschoten. Kinderen die vanaf 1945 in jeugdinstellingen of pleeggezinnen verbleven, werden onvoldoende beschermd tegen fysiek, psychisch en seksueel geweld. En het is nog steeds niet voorbij. 

Voor hun leven getekend

"Veel van die slachtoffers zijn hierdoor voor hun leven getekend", oordeelt de commissie in het rapport over geweld in de jeugdzorg van 1945 tot nu. Meer dan duizend mensen werden daarvoor ondervraagd.

75 procent van de ondervraagden heeft te maken gehad met geweld. 1 op de 10 had te maken met zwaar tot zeer zwaar geweld. Dat kwam omdat het toezicht tekortschoot, het personeel geen goede opleiding had en omdat er grote financiële tekorten in de jeugdzorg waren.  

Het toezicht schoot volgens de commissie de gehele periode tekort. Tot 1970 was het geweld vooral van fysieke aard, veelal gepleegd door het personeel. Daarna was het geweld meer van psychische aard. 

Treurige geschiedenis

 "Het is een treurige geschiedenis. De schellen vallen van je ogen als je de verhalen hoort", concludeert Micha de Winter, voorzitter van de onderzoekscommissie en pedagoog.

"Er zijn kinderrechten geschonden en levens beschadigd. De kinderen kregen niet de veiligheid die ze verdienden.Ze konden bij niemand terecht als er geweld werd gepleegd. En als ze wel bij iemand terecht konden, werd het geweld alleen maar erger."

Erkenning

Ministers Hugo de Jonge en Sander Dekker beloofden dat er vanaf nu erkenning komt. "Voor de slachtoffers van geweld is het van groot belang dat ze erkenning krijgen", zegt De Jonge. Ze staan er vanaf nu nooit meer alleen voor, beloofde Sander Dekker. "En we moeten voorkomen dat de kinderen in de jeugdzorg van nu, de slachtoffers van morgen worden." 

 

Els Dijks werd ook slachtoffer in de jeugdzorg en is blij dat er nu eindelijk erkenning is.
Els Dijks werd ook slachtoffer in de jeugdzorg en is blij dat er nu eindelijk erkenning is.

Slachtoffers zijn blij met erkenning

Els Dijks is een van de slachtoffers. Ze zat van haar 13de tot haar 16de in het voormalige meisjesinternaat Maria Regina in Stevensbeek.

"Als we wakker werden, lagen er pilletjes op de bordjes. We gingen eten, daarna gingen we naar de wasserette, maar dan stond ik half-slapend de lakens te vouwen. Ik werd er echt heel duf van. Het waren in mijn ogen gewoon slaappillen", zei ze eerder tegen RTL Nieuws.

'Heel belangrijk'

Ze is blij met de erkenning. "Ik ben blij dat er nu erkenning is voor ons, de slachtoffers. En dat ze toegeven dat excuses op zijn plaats zijn. Dat is voor mij heel belangrijk."

Ze vervolgt: "Ik hoop ook dat ze er in de jeugdzorg van leren. Want was ons is overkomen, mag nooit meer gebeuren."

Lees meer over
Jeugdzorg