Zorgen om inentingen

Advies: meer voorlichting, vaccinatieplicht als uiterste middel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Advies:  meer voorlichting, vaccinatieplicht als uiterste middel
RTL

Er is betere voorlichting nodig om ervoor te zorgen dat ouders hun kind vaccineren. Ouders die weigeren, moeten daarop kunnen worden aangesproken. Dat concludeert de Commissie kinderopvang en vaccinatie. Een algemene vaccinatieplicht moet alleen worden overwogen als al het andere niet lukt.

De speciale commissie heeft in opdracht van de overheid onderzoek gedaan, omdat er zorgen zijn over de vaccinatiegraad in ons land. Nederland voldoet niet aan de kritische norm van 95 procent die nodig is voor groepsbescherming. 

De commissie heeft een half jaar lang onderzoek gedaan voor het advies dat gevoelig ligt in de politiek. 

Code oranje

Volgens de commissie is nu sprake van 'code oranje'. Dat houdt in dat de vaccinatiegraad daalt, maar de ondergrens nog niet is bereikt. De commissie adviseert om in dit scenario in te zetten op betere communicatie en informatievoorziening.

Zeven op de tien Nederlanders willen dat vaccineren verplicht wordt
Lees ook

Zeven op de tien Nederlanders willen dat vaccineren verplicht wordt

Ouders die weigeren hun kind te vaccineren moeten worden uitgenodigd voor een gesprek met een deskundige zorgprofessional.

Als dat niet werkt, adviseert de commissie verplichte vaccinatie als voorwaarde te stellen voor toegang voor de kinderopvang. Ouders behouden dan het recht om hun kind niet te vaccineren, maar het gevolg is wel dat ze hun kind niet naar een kinderopvang kunnen doen.

Bijna de helft van de anti-vaxxers geeft aan alsnog hun kind in te enten als dat verplicht wordt voor toegang tot de kinderopvang.

Kinderopvang

Het idee om kinderopvangorganisaties zelf het recht te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, wijst de commissie van de hand. De commissie ziet dit namelijk als taak van de overheid.

D66 heeft vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel ingediend zodat kinderopvangorganisaties dit kunnen regelen. Maar de commissie vindt dit geen wenselijke optie. 

Code rood

Een algemene vaccinatieplicht ziet de commissie als laatste middel. Als de vaccinatiegraad door een door de overheid vast te stellen ondergrens zakt (code rood), moet die plicht worden overwogen. Dat betekent dat ieder kind verplicht moet worden gevaccineerd. Dit is een 'vergaand middel' dat alleen moet worden ingezet als al het andere niet lukt.

Volgens de commissie is 67 procent van de ouders voor een vaccinatieplicht.

Lees meer over
Vaccinatie