Door het stof

Staatssecretaris door stof, belooft schadevergoeding gedupeerden toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStaatssecretaris door stof, belooft schadevergoeding gedupeerden toeslagenaffaire
RTL

In de Tweede Kamer is staatssecretaris Snel opnieuw diep door het stof gegaan over de affaire met kinderopvangtoeslagen. Honderden ouders raakten onterecht hun kinderopvangtoeslag kwijt en vechten al jaren voor hun gelijk. "Het heeft lang genoeg geduurd," zegt de staatssecretaris. Hij belooft een schadevergoeding.

"Wat er is gebeurd, kan niet," zegt Menno Snel. "De menselijke maat is uit het oog verloren."

Snel tegemoetkomen

Volgens de staatssecretaris leed de Belastingdienst aan tunnelvisie. En is er te lang van uitgegaan dat de toeslagen terecht waren stopgezet. Nu duidelijk is dat dit meestal niet het geval was, wil de staatssecretaris ouders die onrecht is aangedaan snel tegemoet te komen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Strenger controleren

In de nasleep van de Bulgarenfraude in 2013 gaat de Belastingdienst strenger controleren op mogelijke fraude. Een jaar later raken honderden ouders hun kinderopvangtoeslag kwijt. Onterecht, zo is inmiddels duidelijk.

In 2015 concludeert de Belastingdienst intern al dat er weinig grond is voor het stopzetten van de toeslagen. Toch gaan procedures tegen de ouders door.

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Er kan een foutje worden gemaakt," zegt SP-kamerlid Renske Leijten. "Maar dat je dat vijf jaar probeert weg te poetsen..." Volgens D66 heeft de overheid zich misdragen. Staatssecretaris Snel moet niet langer wachten en de fout nu meteen rechtzetten, vindt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. "Er moet onmiddellijk begonnen worden met herbeoordeling van de getroffen ouders en een schadevergoeding voor geleden schade."

Duurt nog even

Het zal nog wel even duren voordat alle betrokken ouders uitsluitsel hebben, zegt de staatssecretaris. Een commissie neemt alle gevallen onder de loep. Dat duurt nog zeker tot na de zomer.

Gedupeerde ouder Fatma Simsek, die naar het debat is gekomen, zei eerder al: "Eerst zien, dan geloven." Ook vandaag is ze voorzichtig: "Echt vertrouwen heb ik nog steds niet." Al zou compensatie fijn zijn, zegt Leigh-Anne Jansen, die ook haar toeslag kwijtraakte. "Boter bij de vis." Al is dat volgens haar wel na de maaltijd.

 

Kamer eist snelle compensatie voor gedupeerde ouders toeslagaffaire
Lees ook

Kamer eist snelle compensatie voor gedupeerde ouders toeslagaffaire

Lees meer over
Menno SnelBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst