Kinderopvangtoeslag

Kamer eist snelle compensatie voor gedupeerde ouders toeslagaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer eist snelle compensatie voor gedupeerde ouders toeslagaffaire
RTL

De Tweede Kamer eist snelle compensatie voor ouders die onterecht hun kinderopvangtoeslag kwijtraakten. "We moeten niet wachten," zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Honderden ouders vechten al jaren voor hun gelijk.

In de nasleep van de Bulgarenfraude in 2013 voerde de Belastingdienst strengere controles uit naar mogelijke fraude. Een jaar later raakten honderden ouders hun kinderopvangtoeslag kwijt.

Onterecht, zo is inmiddels duidelijk. In 2015 concludeerde de Belastingdienst intern al dat er weinig grond was voor het stopzetten van de toeslagen. Toch gingen procedures tegen de ouders door.

Wegpoetsen

"Er kan een foutje worden gemaakt," zegt Leijten tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Maar dat je dat vijf jaar probeert weg te poetsen..." Volgens D66 heeft de overheid zich misdragen.

Staatssecretaris Menno Snel moet niet langer wachten en de fout nu meteen rechtzetten, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Er moet onmiddellijk begonnen worden met herbeoordeling van de getroffen ouders en een schadevergoeding voor geleden schade."

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een debat in de Tweede Kamer.© ANP
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Jaren vechten voor gelijk

Verschillende gedupeerde ouders zijn naar Den Haag gekomen om het debat bij te wonen. "Ik hoop dat nu een besluit wordt genomen hoe snel ze het probleem gaan oplossen," zegt Fatma Simsek. Al jaren vecht ze voor haar gelijk.

"Maar echt vertrouwen heb ik nog steeds niet." Leigh-Anne Jansen, die ook haar toeslag kwijtraakte, verwacht een ruiterlijk excuus van Snel en de toezegging dat hij ouders zal compenseren. "Boter bij de vis." Al is dat volgens haar wel na de maaltijd.

Lees meer over
BelastingdienstKinderopvang