'Invoering belabberd'

Nog geen boetes boerkaverbod, wél meer agressie tegen moslima's

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
Nog geen boetes boerkaverbod, wél meer agressie tegen moslima's
RTL

Sinds de invoering van het boerkaverbod op 1 augustus is er nog geen enkele boete uitgedeeld. Wel maken (moslim)organisaties zich zorgen over de groeiende agressie tegen moslima's, ook tegen vrouwen met een hoofddoek. Vanuit het CDA en VVD klinkt vooral kritiek op het optreden van minister Ollongren. "De invoering van de wet is belabberd."

Na tien jaar felle discussie is op 1 augustus de 'wet op gezichtsbedekkende kleding' ingevoerd, in de volksmond ook wel het boerkaverbod genoemd. Het dragen van een boerka of nikab in het openbaar vervoer, in overheidsgebouwen en ziekenhuizen is sindsdien verboden. 

Incidenten

Tot nu toe zijn er 35 meldingen van nikabdraagsters in het openbaar vervoer geweest, meldt een woordvoerder namens alle ov-bedrijven. "In twee gevallen moest de politie ingeschakeld worden." Er zijn nog geen boetes uitgedeeld. "De incidenten maakten veel los qua aandacht. Vooral op sociale media."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft 'voor zover bekend nul meldingen over incidenten', meldt een woordvoerder.  

VVD: zet boa's in

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de uitvoering van de wet. Vooral regeringspartijen CDA en VVD hebben harde kritiek op minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De VVD wil dat boa's worden ingezet om het boerkaverbod te handhaven. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma vindt dat 'logisch' en wil een motie indienen. "Boa’s hebben al taken rond veiligheid en zitten vaak bijvoorbeeld ook al op die trein, daar past naleving van dit verbod dan ook prima bij", zegt Wiersma.

Ook CDA-Kamerlid Harry van der Molen is kritisch op de manier waarop de wet is ingevoerd: "Organisaties weten niet wat ze ermee aan moeten. Het moet beter."

Actie #boerkabuddies groot succes: veel meer helpers dan nikabdraagsters
Lees ook

Actie #boerkabuddies groot succes: veel meer helpers dan nikabdraagsters

Moslima's vaker beledigd 

Ook bij het Bureau Discriminatiezaken, de islamitische partij NIDA en het Collectief Tegen Islamofobie zijn nog geen meldingen van boetes bekend. Maar die instanties signaleren wel een groeiende agressie tegen moslima's op straat sinds de invoering van de wet.

"Mensen misbruiken de wet om lukraak moslima's met een hoofddoek aan te spreken, te intimideren of uit te schelden",  zegt Abdou Menebhi van het collectief. "De sfeer en het klimaat zijn harder geworden. We krijgen vanuit het hele land meldingen van moslima's die agressief worden benaderd."

Heftiger

Ook discriminatiemeldpunten horen dit geluid. "Moslima's met hoofddoek hebben al regelmatig te maken met agressie vanwege hun hoofddoek. Velen zien dat helaas als de alledaagse praktijk. Sinds de invoering van de boerkawet is dit heftiger geworden. Vervelende opmerkingen, boze blikken of scheldwoorden; het is nog meer aan de orde van de dag", zegt Frederique Janss van het Bureau Discriminatiezaken. 

Rondom de invoering van het boerkaverbod legde nikabdraagster Karima uit aan RTL Nieuws waarom ze zich er niets van wil aantrekken.

Harder

Niqabdraagster Roos (vanwege privacy niet haar echte naam) vertelt uit eigen ervaring dat ze sinds invoering van de wet 'veel meer nare ervaringen heeft'. Ze draagt sinds kort een khimar: een capevormige doek die nek en schouders bedekt, maar het gezicht blijft wel vrij.

"Ik merk echt dat mensen lelijker doen dan eerst. Ze lijken sneller iets te durven zeggen, sinds de nieuwe wet is ingegaan."

Ze vervolgt: "Het lijkt wel alsof mensen denken dat ze door de nieuwe wet het recht hebben om vrouwen te beledigen op basis van hun kleding". Maar volgens Roos 'zijn gelukkig ook een hoop mensen vriendelijk'. "Alleen de uitschieters zijn erger geworden sinds deze wet."

Incidenten met nikabdragers

- Op het station Rotterdam Centraal werd maandag 16 september een trein stilgezet vanwege een vrouw in een nikab. Controleurs van de NS vroegen hulp van agenten. De vrouw heeft geen boete gekregen. Na overleg besloot de vrouw volgens de politie uiteindelijk toch haar gezicht te tonen aan de agenten in de trein. De trein is met ongeveer twintig minuten vertraging vertrokken.

- In het Limburgse Stein werd 19 augustus een vrouw met een nikab uit de bus gezet. De chauffeur van vervoersmaatschappij Arriva vroeg de vrouw tot tweemaal toe of zij de bus wilde verlaten, maar beide keren weigerde ze. Daarop nam de chauffeur contact op met de politie. Die heeft de vrouw uit de bus gehaald. Zij heeft geen boete gekregen.

Lees meer over
BoerkaverbodBoerka