Noord-Syrië

Grote zorgen in Nederland over afspraken Trump en Erdogan

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Getty ImagesGrote zorgen in Nederland over afspraken Trump en Erdogan
RTL

Het kabinet en partijen in de Tweede Kamer zijn zeer bezorgd over de afspraken tussen de Amerikaanse president Trump en de Turkse president Erdogan. Politici vrezen het vrijlaten van IS-strijders en nieuwe vluchtelingenstromen.

"We volgen het natuurlijk met zorg", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. "We hebben nu om verduidelijking gevraagd omdat niet duidelijk is wat de Amerikaanse beslissing precies inhoudt en wat de Turken nu precies gaan doen. We roepen alle partijen op om af te zien van acties die tot verder geweld of spanning kunnen leiden."

Trump en Erdogan

President Trump gaf zondagavond groen licht aan een Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië. De Turkse president Erdogan wil daar een bufferzone van 30 kilometer breed, gemeten vanaf de grens met Turkije. Zij zullen 'spoedig' beginnen met de operatie, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Aanwezige Amerikaanse troepen zullen uit het gebied vertrekken. Turkije wordt dan verantwoordelijk voor in het gebied gevangen gehouden IS-strijders, aldus Trump.

Gewelddadige confrontatie lijkt niet te voorkomen: VS vertrekt uit noord-Syrië
Lees ook

Gewelddadige confrontatie lijkt niet te voorkomen: VS vertrekt uit noord-Syrië

Ook bij regeringspartijen zijn grote zorgen. VVD-kamerlid Sven Koopmans vindt het 'heel slecht nieuws voor Syrië, de Koerden en ook onze veiligheid'.

Koopmans vreest nieuwe vluchtelingenstromen. D66-kamerlid Sjoerdsma noemt het 'zeer, zeer zorgwekkend'. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemt het een 'zeer slecht plan van Trump om de Turken vrij baan te geven in Noordoost-Syrië'. Hij vreest dat in het gebied gedetineerde IS-strijders vrij zullen komen. 

Nederlandse IS-strijders

Minister Blok wil nog niet speculeren over het vrijlaten van IS-strijders. "Het hangt er echt vanaf wat nu de vervolgstappen zijn. Er zijn in de regio Koerdische gevangenkampen, waar ook Nederlandse IS-strijders gevangen zitten. Het is volstrekt onduidelijk of het voor die kampen gevolgen zal hebben."

Trump verwijt Europese landen dat zij geen gevangen strijders willen overnemen en geen militairen willen sturen naar Syrië. Dat vindt Blok niet. "Je kunt niet zomaar zeggen 'een en een is twee'. Nederland en West-Europese landen nemen geen IS-strijders terug, omdat de regel is dat mensen berecht moeten worden in het land waar ze hun misdaad hebben begaan." 

'Verraad'

SP-kamerlid Karabulut spreekt over 'verraad' voor de Koerden. De Koerden werkten samen met een internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen om terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit het noorden van Syrië te verdrijven. Nederland steunde dat onder meer met F-16's.

De Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben al laten weten zich te zullen verdedigen bij een Turkse invasie.