Gewelddadige confrontatie lijkt niet te voorkomen: VS vertrekt uit noord-Syrië
Honderden Syrisch-Koerdische strijders die het hardst hebben gevochten tegen terreurgroep IS, worden de rug toegekeerd door de Verenigde Staten. De VS heeft groen licht gegeven voor een Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië. Turkije is de grootste vijand van de Syrische Koerden.
Turkije wil een 'veilige zone' van 32 kilometer creëren langs de grens met noord-Syrië. Het land heeft meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en wil minstens 2 miljoen van hen verplaatsen naar deze veilige zone. Maar in dit gebied, dat grenst aan zuid-Turkije, zitten nog veel Syrisch-Koerdische strijders waar president Recep Erdoğan graag vanaf wil. Turkije ziet hen als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die aanslagen heeft gepleegd in Turkije.
Waardevolle bondgenoot
De Syrisch-Koerdische strijders - ook wel YPG genoemd - vochten met steun van Amerika tegen IS in Syrië. De VS zag deze YPG-milities lange tijd als waardevolle bondgenoten en waakte voor hun veiligheid. Maar nu deze strijd is gestreden en IS verdreven, heeft Amerika geen reden meer om hun veiligheid te waarborgen.
Amerika heeft zich inmiddels teruggetrokken uit twee observatieposten in het noordoosten van Syrië en heeft de YPG-top geïnformeerd hen niet te zullen verdedigen tegen Turkse aanvallen. De YPG staat er dus alleen voor.
Noord-Syrië wordt oorlogsgebied
De Syrisch-Koerdische strijders hebben het Amerikaanse besluit veroordeeld en 'zullen niet aarzelen om zichzelf te verdedigen tegen een verwachte Turkse invasie'. Zij waarschuwen dat met het vertrek van de Amerikanen het gebied nu een oorlogsgebied wordt.
De YPG-milities hebben de controle over duizenden IS-gevangenen en kampen zoals Al Hol. Daar zitten ook Nederlandse vrouwen en kinderen. De Turken zouden verantwoordelijk worden voor alle gevangenen van IS, aldus een Amerikaanse verklaring.
Turkije wordt verantwoordelijk voor IS-strijders
De Amerikanen hebben er meerdere malen bij Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen op aangedrongen hun IS-strijders terug te nemen. Met dit besluit schuift Amerika de verantwoordelijkheid over de IS-strijders en hun eventuele berechting in de schoenen van de Turken.
Een gewelddadige confrontatie tussen de Turken en de milities lijkt niet meer te voorkomen, tenzij een andere bondgenoot in de bres springt voor de Syrisch-Koerdische strijders, zonder wie IS op dit moment waarschijnlijk niet verslagen zou zijn.