Vijf vragen

Leraren nog niet tevreden met 460 miljoen: wat willen ze eigenlijk?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLeraren nog niet tevreden met 460 miljoen: wat willen ze eigenlijk?
RTL

Ondanks dat de leraren vrijdag te horen hebben gekregen dat ze er 460 miljoen extra bij krijgen, zijn ze nog altijd niet tevreden. Ruim 3400 scholen gaan woensdag staken. Wat willen ze en maken ze een kans? Vijf vragen.

1. Hoeveel kregen de leraren er bij in het regeerakkoord?

Het regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst.
Het regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst.

Geen enkele sector heeft er zoveel geld bijgekregen als de leraren. In het regeerakkoord is afgesproken dat de basisschoolleraren er 700 miljoen bijkregen. Daarvan is 270 miljoen bedoeld voor de salarissen. Die zijn er gemiddeld met 9,5 procent op vooruit gegaan bij de laatste CAO. De overige 430 miljoen was bedoeld voor het verlagen van de werkdruk. Met het extra geld kunnen bijvoorbeeld extra klassenassistenten ingehuurd worden of vakleraren.

2. Wat krijgen de leraren er nu extra bij en waar gaat dat geld heen? 

archieffoto© iStock
archieffoto

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de leraren er nog eens bijna 460 miljoen bij krijgen. Daarvan gaat 150 miljoen naar de basisscholen die daarmee de leraren een eenmalige extra beloning kunnen geven. Er zijn ongeveer 150.000 basisschoolleraren. Die zouden dan allemaal of 1000 euro kunnen krijgen of bijvoorbeeld een vrije dag.

Nog eens 150 miljoen gaat naar de middelbare scholen. Die kunnen het bijvoorbeeld uitgeven aan onderwijsvernieuwing of het begeleiden van beginnende leraren.  

Verder gaat er nog geld naar het speciaal onderwijs. Om zij-instromers te begeleiden die ervoor moeten zorgen dat er meer leraren komen. Ook wordt het geld gebruikt om de werkdruk voor leraren te verlagen. 

3. 460 miljoen extra. Waarom zijn de leraren nog niet blij?

De leraren willen er geld bij hebben voor meer jaren. Oftewel: structureel geld. Die 460 miljoen die ze nu krijgen, is alleen voor het schooljaar 2020/2021. 
Omdat het eenmalig is, kunnen de lonen niet omhoog. Want je kunt niet dat jaar erop zeggen: nu ga je weer minder verdienen. Leraren op de basisscholen willen dat hun lonen gelijkgetrokken worden met hun collega's op de middelbare scholen, die nu meer verdienen. 

4. Structureel geld dus. Maken de leraren kans?

Klaas Dijkhoff van de VVD© ANP
Klaas Dijkhoff van de VVD

De regeringspartijen gooien de deur voor extra geld niet meteen dicht. Als het kabinet dit voorjaar weer gaat praten over de nieuwe begroting dan is er misschien nog wat te winnen. 

Rob Jetten van regeringspartij D66 zegt daarover: "Er valt met mij altijd te praten over geld in de toekomst, maar laten we eerst deze 460 miljoen goed besteden." Klaas Dijkhoff (VVD) zei vandaag: "Laten we eerst dit geld uitgeven om te kijken hoever we komen."

5. Hoe proberen de leraren hun wens voor elkaar te krijgen? 

Protesterende leraren tegen de salarissen in het onderwijs.© ANP
Protesterende leraren tegen de salarissen in het onderwijs.

De leraren van het basis- en voorgezet onderwijs gaan woensdag weer staken. Ruim 3400 scholen hebben zich al aangemeld. Het is de tweede grote staking van dit jaar.

De leraren eisen nu jaarlijks extra geld. Inzet van de staking is om er structureel 423,5 miljoen bij te krijgen. Dat geld willen ze gebruiken om de werkdruk te verlagen. Ook willen ze het geld gebruiken om de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs te dichten. 

Lees meer over
LerarentekortStakingen