'Incidenteel geld'

460 miljoen erbij en tóch staken: waarom zijn de leraren nog steeds boos?

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP 460 miljoen erbij en tóch staken: waarom zijn de leraren nog steeds boos?
RTL

Hij was afgelast en ging toen tóch weer door: de lerarenstaking van 6 november. Ze kregen er 460 miljoen bij. Een flink bedrag, maar niet genoeg vinden de onderwijsbonden. Waarom zijn ze nog steeds boos?

Aanstaande woendag 6 november werd al eerder aangekondigd als landelijke stakingsdag. Dit werd vrijdag weer ingetrokken nadat het kabinet met extra geld over de brug kwam. Maar dit extra geld is toch niet genoeg, zei de AOb twee dagen later. 

"Het is natuurlijk heel mooi dat we van 0 euro naar 460 miljoen gaan, maar het grootste deel is incidenteel geld en daarmee helpen we echt niet de problemen in het onderwijs op te lossen", zegt AOb-vicevoorzitter Eugenie Stolk. "Dat heeft onze achterban ons de afgelopen dagen heel, heel duidelijk laten merken. En ja, daar luisteren wij naar."

Onderwijsvakbond AOb: staking leraren gaat woensdag tóch door
Lees ook

Onderwijsvakbond AOb: staking leraren gaat woensdag tóch door

In 2017 begonnen de protesten van de leraren met twee hoofddoelen: de werkdruk verlagen en het verhogen van de lonen. Nog voor de zomervakantie werd een noodpakket opgesteld door de bonden en werkgevers van 432,5 miljoen.

Griepgolf

Dat zou nodig zijn voor de ergste nood. Met name het lerarentekort is zorgwekkend. Ook dit jaar kampen veel scholen met een tekort, en dan moet de griepgolf nog komen. 

"Ze dachten dat er bij Prinsjesdag wat bij zou komen voor de leraren", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Wat schetst iedereens verbazing? Ze kregen er geen noemenswaardige hoeveelheid bij."

Onder druk van de oppositie beloofde Rutte om te kijken of er eenmalig geld kon worden gevonden voor 2021.

Geen structureel geld 

Na overleg tussen Rutte, onderwijsminister Slob, de AOb en de werkgevers kwam er vrijdag een akkoord over 460 miljoen euro en zetten alle partijen hun handtekening onder het convenant.

"Het goede nieuws was, dat het meer is dan het noodpakket, maar het slechte nieuws was dat er geen structureel geld bij zit. Het is eenmalig voor 2020-2021", zegt Bremer.

"In deze kabinetsperiode heeft onderwijs er veel geld bij gekregen, maar veel daarvan was eenmalig." En zonder structureel geld, kunnen ook de lonen niet structureel verhoogd worden.

Het lerarentekort heeft al tot een hoop problemen geleid. Eerder dit jaar maakten we een reportage over een school die noodgedwongen voor een vierdaagse schoolweek koos. Vader Jeroen moest zelf les gaan geven aan zijn dochter.

Dus zijn de lerarenbonden niet tevreden, en gaat de staking woensdag door. "Slob heeft zijn best gedaan meer geld los te krijgen bij het kabinet voor de leraren.", zegt Bremer. "Maar hij zegt er ook meteen bij dat dit ook alles is wat er deze regeerperiode nog beschikbaar is. Dat de leraren toch gaan staken woensdag noemt hij: hun goed recht."

Lees meer over
Algemene OnderwijsbondLerarentekortOnderwijsStakingen