Mysteryguests ingezet in strijd tegen discriminatie op woningmarkt
Met de inzet van mysteryguests wil minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen vanaf volgend jaar discriminatie op de woningmarkt bestrijden. Als makelaars of bemiddelaars bij de tests door de mand vallen, wordt dat gemeld bij hun beroepsorganisaties.
Van Veldhoven verwacht dat hier een afschrikwekkende werking van uitgaat, schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Gepaste maatregelen
Kamerleden van VVD, D66, GroenLinks en PvdA hebben om een pilot met mysteryguests gevraagd. Zij vroegen de minister om te onderzoeken of mysteryguests en mysterycalls een goede manier zijn om discriminatie op de woningmarkt op te sporen en aan te tonen.
De minister heeft met de organisaties van makelaars en bemiddelaars afgesproken dat ze ‘gepaste maatregelen’ treffen als hun leden door mysteryguests worden betrapt op discriminatie bij de toewijzing van woningen, zo schrijft ze in de Kamerbrief. Zij bekijkt nog hoe ze ook de verhuurders kan aanpakken als zij discrimineren.
Vraagtekens
De Radbouduniversiteit, die in opdracht van het ministerie onderzoek deed naar discriminatie op de woningmarkt, zet vraagtekens bij de aanpak. Met de inzet van mysteryguests kan volgens de onderzoekers alleen de intentie tot discrimineren worden vastgesteld. Dat is te weinig om ook over te gaan tot het bestraffen van makelaars, bemiddelaars of verhuurders. Toch wil minister Van Veldhoven de Tweede Kamer tegemoet komen. Zij hoopt dat dit leidt tot meer bewustwording.
Uit het onderzoek van de Radbouduniversiteit blijkt dat het moeilijk is vast te stellen of en hoe vaak er bij de toewijzing van woningen wordt gediscrimineerd. De belangrijkste overwegingen bij de selectie van huurders zijn dat de huur moet kunnen worden voldaan en dat risico’s moeten worden vermeden. Het gaat dan vooral om het risico van misbruik van de woning, overbewoning, schade en mogelijke overlast.
Verhuurders ervaren, dat als een huurder eenmaal in een woning zit, het moeilijk is die er weer uit te krijgen. De sterke huurbescherming is een belangrijke reden om streng te zijn bij de selectie. Maar volgens organisaties van makelaars en bemiddelaars komen er nauwelijks meldingen binnen van discriminatie.
Geen meldplicht
Vooralsnog komt er geen meldplicht van discriminatie door verhuurders. De Tweede Kamer heeft hier wel om gevraagd. Maar minister Van Veldhoven heeft twijfels over de handhaafbaarheid. Organisaties van makelaars en bemiddelaars stellen volgens het onderzoek van de Radbouduniversiteit dat ze nauwelijks verzoeken tot discriminatie van verhuurders krijgen.