Wachtlijsten bij GGZ

Charlotte staat al 804 dagen op wachtlijst: 'Kans op leven wordt me ontzegd'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Charlotte staat al 804 dagen op wachtlijst: 'Kans op leven wordt me ontzegd'
RTL

Charlotte heeft sinds acht jaar zware psychische problemen en staat al 804 dagen op een wachtlijst. Maar een juiste behandeling krijgt ze niet. In alle wanhoop zit ze op de stoep bij het ministerie van Volksgezondheid en ze gaat niet weg voordat ze concrete toezeggingen krijgt. "Ik word al jaren weggeduwd. GGZ nodig? Er zijn nog 90.000 wachtenden voor u."

Sinds vanochtend vroeg zit de 26-jarige Charlotte Bouwman op de stoep bij het ministerie. In dikke trui en jas, vergezeld door haar trouwe hond Bobby.

"Ik heb zo hard hulp nodig. Ik wil zo graag verder met mijn leven, maar hulp die is er niet", zegt Charlotte.

Vechten

Ze vecht al jaren tegen haar ziekte. Tegen instanties en tegen wachtlijsten. "Als ik zei: ik ben suïcidaal, ik moet nu worden opgenomen, kreeg ik te horen: 'We kunnen je nu niet helpen, je komt op een wachtlijst'." 

De Amsterdamse is vastberaden: ze gaat niet weg voordat ze concrete toezeggingen krijgt van de staatssecretaris. "Niemand nam in al die jaren verantwoordelijkheid. Vandaag wordt het tijd dat de politiek verantwoordelijkheid neemt."

Charlotte is klaar met wachten en bivakkeert voor het ministerie om aandacht te vragen voor het probleem.

Wanhopig 

Vanwege een trauma uit het verleden kreeg Charlotte een zware vorm van PTSS. "Ik heb 21 zelfmoordpogingen gedaan. Ik heb een jaar lang mijn droombaan gehad, maar kon die niet langer uitvoeren vanwege mijn ziekte. Twee jaar lang wachtte ik op een behandeling, maar ik hoorde eind vorig jaar dat deze behandeling stopt. En nu sta ik weer op een wachtlijst."

Charlotte roept op om het manifest Lijmdezorg.nl te ondertekenen. Volgens die organisatie zijn er heel veel Charlottes in ons land: bijna 100.000 mensen hebben dringend hulp nodig van de GGZ, maar staan op de wachtlijst. Maanden, soms zelfs jaren.

Bekommerd

Tijdens het interview met Charlotte arriveert premier Rutte in het ministeriegebouw voor een overleg. De premier leeft met haar mee, zegt hij, en vraagt of ze naar binnen wil. 

Veranderingen

Charlotte gaat naar binnen, en vertelt samen met mensen van de organisatie Lijm de Zorg wat ze willen. Bijvoorbeeld dat de maximale wachtlijst niet langer is dan drie maanden. En dat ze een helpdesk willen voor mensen die tussen wal en schip belanden.

"En er moeten landelijke behandelcentra komen voor specialistische zorg. Nu is het regionaal georganiseerd en moeten behandelingen ook op regionaal niveau worden geregeld. Dat is veel te duur en dat werkt dus niet."

 Janneke (29) stierf binnen de muren van de GGZ-instelling: 'Ongelooflijk veel leed aangedaan'
Lees ook

Janneke (29) stierf binnen de muren van de GGZ-instelling: 'Ongelooflijk veel leed aangedaan'

'Er moet iets gebeuren'

Charlotte's noodkreet vindt steun bij Kamerleden, onder meer bij GroenLinks en de VVD. De wachtlijsten zijn voor GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld al jaren een doorn in het oog.

"Ik kreeg het afgelopen jaar 300 meldingen binnen", zegt Westerveld.  "We moeten meer inzicht krijgen in de wachtlijsten. We weten nu bijvoorbeeld niet eens hoe lang de wachtlijst is in de jeugdzorg. Er moeten veel meer specialistische plekken bij komen."

Wachten

VVD'er Martin Wörsdörfer vindt dat er meteen actie moet worden genomen. "Er moet nu iets gebeuren voor mensen die tussen wal en schip vallen", zegt de VVD'er. "Er moet nu een helpdesk komen voor mensen die klem komen te zitten in het systeem." 

Ondertussen kan Charlotte niet anders dan wachten, wachten in het grote gebouw van het ministerie. "Ik moet toch wachten op hulp. Dan kan ik dat maar beter hier doen." 

Update 20.30 uur: Charlotte kreeg aan het eind van de dag een gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij zei na afloop een goed gesprek met haar te hebben gevoerd. 

Lees meer over
Mark RuttePaul BlokhuisGGZ NederlandLink in bioDen Haag