Rutte laat traan om gedupeerden toeslagenaffaire: 'Geen normaal mens houdt het droog'
Premier Rutte hield het vanavond niet droog bij een bijeenkomst in Rijswijk met een paar honderd ouders die de dupe zijn van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Hun verhalen raakten Rutte, liet hij weten. "Het was heel indrukwekkend."
Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte 'geen normaal mens het droog zou houden'. Tot dusver vond de premier de MH17-ramp en het gaswinningsdrama in Groningen 'de twee grote onderwerpen' waar hij sinds zijn aantreden mee te maken kreeg. "Dit begint wel in de buurt te komen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De bijeenkomst heeft volgens Rutte duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het goed te maken met alle getroffen ouders. Dat aantal loopt waarschijnlijk in de duizenden. Die klus kan nog wel dit hele jaar duren. "Het heeft geen zin om de indruk te wekken dat het heel veel sneller kan. Het moet ook zo zorgvuldig mogelijk."
'Een hoop drama'
Eén van de ouders, Roger Derikx, vertelde eerder op de avond wat de kwestie voor hem had betekend. Tienduizenden euro's aan toeslagen werden van hem teruggevorderd. "Ik kreeg te maken met beslagleggingen, ik ben diverse keren ontslagen, kortom: een hoop drama." Ruim tien jaar lang vocht hij tegen de Belastingdienst.
Aan excuses hecht hij weinig waarde. "Wat is in dit dossier een excuus waard? Ik vind dat lastig." Wel heeft Derikx er vertrouwen in dat er nu schot in de zaak komt. "We hopen nu op een punt te zijn dat we het drama achter ons kunnen laten."
Weer excuses
Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. Rutte en Hoekstra deden dat vanavond opnieuw. Het gesprek achter gesloten deuren had plaats mede op verzoek van de Tweede Kamer.
"Ook na de excuses van Rutte en Hoekstra zijn de problemen niet meteen opgelost", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Duizenden mensen weten nog niet of ze in aanmerking komen voor compensatie en het gaat nog zeker nog een jaar – of langer – duren voordat dit voor iedereen is vastgesteld."
Daden van kabinet
Aanwezigen hebben volgens Schreinemachers vandaag wel het gevoel dat nu eindelijk naar hen wordt geluisterd. "En dat er serieus werk van wordt gemaakt om de toeslagenaffaire op te lossen."
Maar om het vertrouwen echt te herstellen is een gesprek niet voldoende, zegt Schreinemachers. "Dat vertrouwen zal vooral moeten komen van de daden van het kabinet en compensatie voor de mensen die onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt."