Politiek

Virtueel verlies Hoekstra op belang Air France-KLM bijna half miljard euro

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPVirtueel verlies Hoekstra op belang Air France-KLM bijna half miljard euro
RTL

Tot nu toe is de investering van de Nederlandse staat in luchtvaartbedrijf Air France-KLM financieel een debacle. Op basis van de beurskoers van vandaag maakt de staat op papier een verlies van bijna een half miljard euro.

Vorig jaar februari kocht de Nederlandse staat in het diepste geheim een belang van 14 procent in Air France-KLM, om zo het Nederlandse beter te kunnen behartigen.

Dat kostte de belastingbetaler in totaal 744 miljoen euro en die investering is voorlopig geen goede gebleken, in ieder geval niet op financieel vlak.

Koers onderuit

Nederland kocht de aandelen voor gemiddeld 12,35 euro per stuk. Maar inmiddels is de koers als zo'n 8 euro gedaald. Vandaag schommelt het aandeel rond de 4,30 euro.

De vrije val van het aandeel werd begin februari ingezet. Toen werd steeds meer duidelijk dat het coronavirus grote gevolgen ging hebben voor de luchtvaart. Vluchten naar China werden opgeschort en het aantal vervoerde passagiers daalde, wat het bedrijf veel geld kost.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nadat de Amerikaanse president Trump vannacht ook nog vergaande reisbeperkingen naar de VS oplegde, ging het aandeel weer hard onderuit. Vandaag staat er een verlies van meer dan 10 procent op de koersborden.

ABN Amro

Helaas voor de staat: de malaise op de beurzen raakt ook een ander staatsaandeel keihard, namelijk dat in ABN Amro. De staat heeft nog altijd een belang in de van zo'n 56 procent in de bank.

Pas bij een koers van 25,53 euro speelt de staat quitte, maar ook ABN is hard in waarde gedaald de afgelopen maanden. Een aandeel kost inmiddels minder dan 9 euro. Dat betekent dat de staat op een virtueel verlies staat van 8,9 miljard euro.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Daarbij moet aangetekend worden dat het dividend dat de bank over de afgelopen jaren heeft uitgekeerd aan de staat én de extra rentekosten die de staat heeft gemaakt om de miljarden te lenen niet zijn meegerekend.

Omdat die kosten niet precies in kaart te brengen zijn, is ervoor gekozen om het verlies op de investering slechts af te meten aan de directe kosten die zijn gemaakt voor het nationaliseren van ABN Amro, minus de waarde van de aandelen die al zijn verkocht en de beurswaarde van het resterende belang.

Zo werkt de ABN Amro verlies-o-meter
Lees ook

Zo werkt de ABN Amro verlies-o-meter

Lees meer over
Ministerie van FinanciënAir France KLMABN AMROCoronavirus