Steunmaatregelen vanwege coronavirus

Tientallen miljarden om ondernemers, werknemers en zzp'ers door coronacrisis te helpen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsTientallen miljarden om ondernemers, werknemers en zzp'ers door coronacrisis te helpen
RTL

Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd voor hun personeel krijgen 90 procent van hun loonkosten vergoed. Zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract krijgen sneller en voor tenminste drie maanden een bijstandsuitkering.

Dat zijn de belangrijkste maatregelen van het crisispakket dat het kabinet heeft gepresenteerd. Het kabinet trekt miljarden en miljarden euro’s uit om bedrijven en werknemers te helpen die door de coronacrisis in de problemen komen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei tijdens de persconferentie dat de maatregelen vele tientallen miljarden gaan kosten. "Ik denk dat het het komende kwartaal al zo'n 10 tot 20 miljard euro gaat kosten", zei Hoekstra.

"Het zijn uitzonderlijke tijden die om uitzonderlijke maatregelen vragen."

Kijk mee: bekendmaking steunmaatregelen zzp'ers en ondernemers
Lees ook

Kijk mee: bekendmaking steunmaatregelen zzp'ers en ondernemers

Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en dat werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat.

Sneller bijstand

Er wordt gewerkt aan een regeling om zelfstandigen sneller bijstand te geven. Zzp'ers die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen kunnen een aanvulling op hun inkomen krijgen tot het minimumniveau.

Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Nu is dat nog 75 procent. Voorwaarde is wel dat ze hun werknemers in dienst houden en de lonen blijven doorbetalen. Dat moet bedrijven helpen de klap van de crisis op te vangen.

Ook werknemers met een flex- of nul-urencontract komen onder de nieuwe regeling voor werktijdverkorting te vallen.

Uitstel belasting

Daarnaast krijgen alle ondernemers, van groot tot klein, drie maanden uitstel van het betalen van belasting. Voor getroffen bedrijven die de deuren moeten sluiten of direct zijn getroffen komt er een noodloket. De getroffen bedrijven, bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden of de reisbranche, kunnen een directe vaste tegemoetkoming krijgen van 4000 euro.

Het crisispakket is bedoeld om de rust in de samenleving te herstellen na de plotselinge economische terugval door de coronacrisis. Als er meer nodig is, zullen meer maatregelen volgen.

Het kabinet is bereid om in deze uitzonderlijke omstandigheden tot het uiterste te gaan. Om alle noodmaatregelen te betalen mag de staatsschuld oplopen. Daarmee komt een bedrag van 90 miljard euro vrij. Als dat niet genoeg is, tast het kabinet dieper in de portemonnee.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minister Hoekstra waarschuwt wel dat de steunmaatregelen niet oneindig zijn vol te houden. "Als we in de tweede helft van dit jaar nog in deze noodsituatie zitten, zullen we de bakens moeten verzetten. Dit gaat pijn doen. Dit gaat piepen en kraken." Volgens Hoekstra is niet uit te sluiten dat er bedrijven zullen zijn die het niet overleven.

Sinds zondag moeten we massaal thuisblijven. Op die manier moet de verspreiding van het coronavirus verkleind worden. En dat is soms best eenzaam, maar schrale troost: je bent niet de enige. RTL Z heeft een overzicht gemaakt.
Lees meer over
Wopke HoekstraWouter KoolmeesEric WiebesMark RutteCoronavirusOverheidssteunZ link in bioZZP'ersOndernemers