Boeren willen niet langer met minister Schouten praten over stikstof
De boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief willen niet langer met het kabinet praten over het stikstofbeleid. Zij vinden dat minister Carola Schouten van Landbouw hen op geen enkel punt tegemoet wil komen en haar eigen plannen wil doordrukken.
Een woedende voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief zegt dat verder praten geen zin heeft, omdat toch niet wordt geluisterd. ''Wij hebben drie voorstellen gedaan om de stikstofuitstoot met vele kilotonnen omlaag te krijgen. We wilden boeren laten kiezen tussen meer de wei in sturen van vee, mest uitrijden vermengd met water en het toedienen van eiwitarme voer. Maar er worden alleen maar juridische obstakels bedacht om de eerste twee plannen af te wijzen''.
Aangepast voer
Nu wil Schouten volgens Dijkhuizen verplicht aan alle boeren opleggen dat ze aangepast voer moeten gaan gebruiken. ''En wat triest is, is dat ze dat ook direct wil gaan invoeren. Wij hadden voorgesteld dat niet nu in coronacrisis te doen. Veel staat nu toch stil, waardoor er minder uitstoot is. Maar de minister wil doorzetten, omdat er nu eenmaal afspraken over gemaakt zijn in de coalitie. Het is alsof je nu intensive care-verpleegkundigen op bijscholingscursus stuurt omdat het een half jaar geleden zo gepland was'', aldus Dijkhuizen.
Minister Schouten laat in een reactie weten dat ze het afhaken van het Landbouw Collectief betreurt. ''Het is juist nu van belang om met elkaar te komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek en de toekomst van een krachtige, economisch gezonde landbouwsector'', schrijft zij.
Uitkoopregeling
Het kabinet gaat nu zelfstandig door met het maken van plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Deze week hebben de coalitiepartijen daarover nog overleg gehad. Ze naderen elkaar en de bedoeling is dat eind deze maand, uiterlijk na de meivakantie de plannen naar de Tweede Kamer gaan.
Behalve de verplichting voor boeren om aangepast veevoer te gebruiken, omvatten de plannen onder meer een uitkoopregeling voor boeren die willen stoppen en bijdragen voor boeren die hun bedrijf duurzamer willen maken. Het gaat om honderden miljoenen aan rijksgeld.
Op slot
De coronacrisis is volgens Schouten geen reden om het reduceren van het stikstofgehalte uit te stellen. Zij wil voorkomen dat het land nog steeds op slot zit als de crisis voorbij is. Het Landbouw Collectief hoopt dat de Tweede Kamer nog op de rem trapt. Maar die kans lijkt erg klein als de coalitie deze weken een akkoord weet te sluiten over de stikstofaanpak.