Honderden miljoenen voor boeren in strijd tegen stikstof
Boeren die helpen de stikstofuitstoot terug te dringen, kunnen op extra geld rekenen van de overheid. Het kabinet stelt 172 miljoen euro beschikbaar voor boeren die hun stallen vernieuwen of verduurzamen. Ook komt er een fonds voor boeren die willen omschakelen naar kringlooplandbouw.
Het kabinet stelt daarnaast 350 miljoen euro beschikbaar voor veehouders die zelf aangeven te willen stoppen.
Eerder was al bekend dat varkenshouders geld konden krijgen als ze zouden stoppen met hun bedrijf. Deze regeling lijkt populair, want ook specifiek voor deze groep wordt meer geld beschikbaar gesteld 'om alle inschrijvers die aan de eisen voldoen te helpen hun bedrijf te beëindigen'.
Brief naar de Tweede Kamer
De maatregelen van het kabinet staan in een brief die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Als veel veehouders en vooral varkenshouders stoppen, betekent dat ook een forse afname van de stikstofuitstoot.
In de brief kondigt de minister verder aan dat er coaches komen om boeren 'persoonlijk te ondersteunen' bij het nemen van maatregelen om de stikstof terug te dringen. Ook organiseert het Rijk de komende maanden samen met provincies regiobijeenkomsten voor boeren om de mogelijkheden toe te lichten.
Speciaal adviescollege
In september vorig jaar kwam een speciaal adviescollege onder leiding van Johan Remkes tot de conclusie dat veeteeltbedrijven die relatief veel stikstof uitstoten aangepakt moesten worden.
Die commissie was in het leven geroepen om advies te geven hoe het kabinet de stikstofcrisis het hoofd kon bieden. Zo'n 18.000 projecten lagen door die crisis stil.
Het vernieuwen van stallen kan volgens het kabinet een 'forse bijdrage' leveren om de stikstofuitstoot terug te dringen. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van een systeem waarbij mest en urine sneller worden gescheiden.
Omschakelfonds kringlooplandbouw
Boeren die willen overgaan naar minder intensieve landbouw of willen omschakelen naar kringlooplandbouw kunnen straks een beroep doen op een 'omschakelfonds'. Daarover wordt in de zomer meer bekend.
Het adviescollege Remkes adviseerde ook om bemesten vergunningplichtig te maken. Het Rijk en de provincies wilden niet zover gaan.