Coronamaatregelen

Rutte: 'Terug naar normaal is zaak van lange adem'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPRutte: 'Terug naar normaal is zaak van lange adem'
RTL

"De kans op een begin van normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de regels houden. Houd dus vol." Dat zei premier Rutte tijdens een persconferentie vanavond over de aanpak van de coronacrisis. Terug naar normaal zal volgens de premier 'een zaak zijn van de lange adem'.

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zei Rutte. "Dat is positief, maar we moeten nu volhouden. We zijn op de goede weg, we moeten dit samen doen en blijven volhouden."

Blijf thuis

Dus was de hoofdboodschap van Rutte: "Blijf thuis, ook met Pasen." De versoepeling van de maatregelen na 28 april is nog onzeker. Rutte noemt het 'veel te vroeg' om te speculeren wat er gaat gebeuren. 

"We weten het gewoon niet. Het risico is aanwezig dat we na 28 april het hele pakket nog moeten doorzetten." Uiterlijk 21 april neemt het kabinet een besluit over de maatregelen na 28 april. 

Ontwikkeling van apps

Het kabinet denkt verder aan twee mogelijke apps om te helpen bij contactonderzoek, zei coronaminister Hugo de Jonge. Eén app die je op de hoogte stelt als je in de buurt bent van iemand die besmet is en je dus binnen kan blijven. 

En een app om gemakkelijk contact te houden met een arts in de buurt.

De minister benadrukte dat er nog wel onderzoek moet worden gedaan naar deze twee apps. "Alleen als de privacy gewaarborgd is, gaan we dit doen."

Sluiting horeca hakt erin, vooral in Zeeland en op de Wadden
Lees ook

Sluiting horeca hakt erin, vooral in Zeeland en op de Wadden

Premier Rutte is vooral ook trots op Nederland. "Het is dit weekend in het hele land gelukt om de regels in acht te nemen. Er waren uitzonderingen, maar daar is streng op gehandhaafd. We hebben ons van onze beste kant laten zien."

Ben je bang dat je corona hebt? Dit zijn de ziekteverschijnselen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronavirusCovid-19