Politiek

Deel coronasteun dreigt terugbetaald te moeten worden: 'Grote fout'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDeel coronasteun dreigt terugbetaald te moeten worden: 'Grote fout'
RTL

Een vervelende verrassing voor bedrijven: mogelijk moet een deel van de overheidssteun die zij krijgen om lonen te kunnen blijven doorbetalen terugbetaald worden. Dat komt door een 'grote fout' in de NOW-regeling. 

Bij het opstellen van de regeling is geen rekening gehouden met de gewoonte van sommige bedrijven om in januari extra loon uit te betalen, zoals een dertiende maand. Dat geldt voor zeker 20 procent van de klanten waar belastingadviseur KPMG Meijburg & Co de loonaangiftes voor doet, waarschuwen twee adviseurs in Het Financieele Dagblad

De reden voor de mogelijke strop: het UWV dat de NOW-regeling uitvoert, neemt de loonkosten van januari om te berekenen hoe veel steun bedrijven krijgen. Bij de NOW-regeling compenseert de overheid tot maximaal 90 procent van de loonkosten van bedrijven die een omzetdaling hebben door de coronacrisis. 

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie
Lees ook

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

'Politieke keuze, grote fout'

De loonsubsidie wordt uitbetaald over de maanden maart, april en mei. Als de loonsom in die maanden lager ligt dan in januari dan eist het UWV de subsidie terug, ook als dit komt door het uitbetalen van extraatjes. 

Dat bij het bedenken van de NOW-regeling geen rekening is gehouden met het feit dat veel bedrijven extra loon uitbetalen in januari, is volgens de belastingadviseurs een 'politieke keuze' geweest, die zij bestempelen als een 'grote fout'. 

Strop onduidelijk

Hoe veel bedrijven in januari extra loon uitbetalen is niet duidelijk. De Belastingdienst wilde deze informatie niet geven aan de krant. Wat bedrijven eventueel moeten terug betalen wordt overigens nog beïnvloed door het feit dat er eerst een voorschot van 80 procent op de compensatie wordt uitbetaald. De 20 procent die het UWV inhoudt tot de eindafrekening, kan dus al van de eventuele strop worden afgetrokken. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat verantwoordelijk is voor de regeling, laat de krant weten dat het probleem bekend is en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Het ministerie reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van RTL Z. 

Snel uit de grond gestampt

Dat het misgaat, komt omdat alle regelingen snel uit de grond zijn gestampt, legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit. Het kabinet past waar nodig de regelingen ook steeds aan, maar zelfs dan zullen er bedrijven onterecht buiten de boot blijven vallen.

"Het is niet mogelijk om in zo'n korte tijd een vangnet te spannen dat echt voor iedereen werkt. Regelingen moesten simpel en snel uitvoerbaar zijn, dat gaat ten koste van de gerichtheid", verklaart Schreinemachers. 

Het aanpassen van de regeling werd eerder al gedaan ten gunste van bedrijven die afhankelijk zijn van de seizoenen voor hun business, zoals bijvoorbeeld strandtenten. Zij hebben nauwelijks personeel op de loonlijst in de wintermaanden, en daardoor dus weinig aan de NOW. 

Lees meer over
Wouter KoolmeesMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidUWVKPMGNOW